ΙΕΑ: «Αναγκαίος ο Τετραπλασιασμός των Κεφαλαίων για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής»

ΙΕΑ: «Αναγκαίος ο Τετραπλασιασμός των Κεφαλαίων για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής»
energia.gr
Πεμ, 9 Ιουλίου 2009 - 18:54
Την ανάγκη τετραπλασιασμού των κεφαλαίων για επενδύσεις σε ενεργειακή αποδοτικότητα και καθαρή ενέργεια σε σχέση με αυτά για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις μέχρι τώρα, τόνισε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος, ωστόσο, χαιρέτισε την xθεσινή απόφαση της G8, της ομάδας των οκτώ μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου, για ανάληψη δράσης ενάντια στο του θερμοκηπίου
Την ανάγκη τετραπλασιασμού των κεφαλαίων για επενδύσεις σε ενεργειακή αποδοτικότητα και καθαρή ενέργεια σε σχέση με αυτά για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις μέχρι τώρα, τόνισε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος, ωστόσο, χαιρέτισε την xθεσινή απόφαση της G8, της ομάδας των οκτώ μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου, για ανάληψη δράσης ενάντια στο του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, ο ΙΕΑ ζήτησε, δια του εκτελεστικού του διευθυντή κ. Νομπούο Τανάκα, τη διασφάλιση υγιών μακροπρόθεσμων επενδυτικών στρατηγικών στον τομέα της ενέργειας.

«Πρόκειται για βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα», επισημαίνει, σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, σχολιάζοντας του υπολογισμούς του Οργανισμού, οι οποίοι δείχνουν ότι από το σύνολο των ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων κρατικών δαπανών, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων πακέτων τόνωσης της οικονομίας, 100 δισ. δολάρια κατευθύνονται προς την ενεργειακή αποδοτικότητα και την καθαρή ενέργεια.

«Οι επενδύσεις σε ενεργειακή αποδοτικότητα και τεχνολογίες καθαρής ενέργειας πρέπει να αυξηθούν κατά τετραπλάσιο ποσό αν θέλουμε να συγκρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει 400 δισ. ευρώ περισσότερα, κάθε χρόνο, για τα επόμενα είκοσι χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Τανάκα.

Υπενθυμίζεται ότι η G8 συμφώνησε χθες να προσπαθήσει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας σε 2 βαθμούς Κελσίου και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050, χωρίς, όμως, να καταφέρει να πείσει την Κίνα και την Ινδία να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Εξάλλου, στην ανακοίνωση της G8 δεν προσδιορίζεται, ωστόσο, έτος βάσης σε σχέση με το οποίο θα μειωθούν κατά 80% οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου - αναφέρεται ότι η μείωση θα γίνει «σε σχέση με το 1990 ή μετέπειτα χρονιές», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο στόχος που τέθηκε επιδέχεται ερμηνειών.
Παράλληλα, το προσχέδιο του τελικού κειμένου της G8 επισημαίνει την ανάγκη αντιμετώπισης της μεταβλητότητας στις ενεργειακές αγορές, η οποία εκτιμάται ότι υπονομεύει την ικανότητα της πετρελαϊκής βιομηχανίας να σχεδιάσει και να επενδύσει.

Από την πλευρά του, ο κ. Τανάκα χαρακτήρισε «έγκαιρη και επείγουσα» την έκκληση της G8 για αύξηση των επενδύσεων στην προσφορά ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα και τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, υπογραμμίζοντας ότι «σε μια περίοδο ευρύτατης αβεβαιότητας, οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να δείξουν τον δρόμο μέσω αυξανόμενης ενεργειακής διαφοροποίησης και, κυρίως, μέσω βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Αυτά τα δύο μπορούν να ελαττώσουν τη στενότητα και τη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου».

Ο IEA έχει υπολογίσει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε εξερεύνηση και ανάπτυξη στον τομέα του αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ήδη μειωθεί φέτος κατά 21% σε σχέση με το 2008 (είναι μειωμένες κατά 100 δισ. δολάρια).

Όσον αφορά τον περιορισμό της υπερβολικής μεταβλητότητας των τιμών και των επενδυτικών κινδύνων, ο ΙΕΑ προτρέπει τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν, αφενός, διαφανείς, σταθερές πολιτικές για να προωθήσουν ενεργειακές επενδύσεις και, αφετέρου, να βελτιώσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, ενώ, όπως επισημαίνει στην σημερινή ανακοίνωση του Οργανισμού ο κ. Τανάκα, «μαζί, πρέπει να εξασφαλίσουμε να βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε πακέτου τόνωσης της οικονομίας οι υγιείς, μακροπρόθεσμες επενδυτικές στρατηγικές στον τομέα της ενέργειας».