Είναι πιο γρήγορο, πιο οικολογικό, υπακούει σε προφορικές εντολές και «μιλάει» ελληνικά. Η Αpple παρουσίασε το νέο iΡhone 3GS φιλοδοξώντας να μεγαλώσει και άλλο την απόσταση που τη χωρίζει από τους ανταγωνιστές της. Αν και η τιμή της συσκευής παραμένει τσουχτερή, οι φαν της στην Ελλάδα δεν έχουν παρά να κάνουν υπομονή έως τα μέσα Ιουλίου
Είναι πιο γρήγορο, πιο οικολογικό, υπακούει σε προφορικές εντολές και «μιλάει» ελληνικά. Η Αpple παρουσίασε το νέο iΡhone 3GS φιλοδοξώντας να μεγαλώσει και άλλο την απόσταση που τη χωρίζει από τους ανταγωνιστές της.

Αν και η τιμή της συσκευής παραμένει τσουχτερή, οι φαν της στην Ελλάδα δεν έχουν παρά να κάνουν υπομονή έως τα μέσα Ιουλίου. Από την παρουσίαση του νέου μοντέλου απουσίαζε ο Στιβ Τζομπς, το αφεντικό της Αpple, που όπως είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο του 2009 θα ήταν απών τουλάχιστον στα τέλη Ιουνίου εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του (είχε προσβληθεί από μια σπάνια μορφή καρκίνου στο πάγκρεας). Μπορεί όσοι βρέθηκαν στο «Μοσκόουν Σέντερ» του Σαν Φραντσίσκο να μην είδαν τον μύθο τους, είχαν όμως την ευκαιρία να δουν το νέο αστέρι της Αpple.

«Βρες το κινητό μου»

Το iΡhone 3GS είναι πιο γρήγορο σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, διαθέτει κάμερα με μεγαλύτερη ανάλυση και θα αρκεί μια προφορική εντολή του χρήστη στη συσκευή για τον τίτλο του τραγουδιού ή για τον τηλεφωνικό αριθμό που θέλει να βρει στις επαφές του. Επιπλέον, διαθέτει την υπηρεσία «Findmyiphone» («Βρες το κινητό μου»), με την οποία ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει μέσω το Διαδικτύου το κινητό του σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής. Η λειτουργία αυτή, πάντως, προκαλεί ορισμένες ενστάσεις που αφορούν την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Η παρουσίαση του iΡhone 3GS είχε μια καλή είδηση και για τα παλιότερα μοντέλα: η Αpple μειώνει την τιμή του 3G στα 99 δολάρια. Παράλληλα, οι χρήστες του θα έχουν στη διάθεσή τους δωρεάν ένα νέο λειτουργικό σύστημα, το ΟS 3.0, που θα τους προσφέρει υπηρεσία αναζήτησης πληροφοριών, λειτουργία «αντιγραφής-επικόλλησης» και ελληνικό μενού στο πληκτρολόγιο.

Οι ανταγωνιστές

Η Αpple παρουσίασε το νέο μοντέλο της λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση στη σκηνή δύο επικίνδυνων ανταγωνιστών, του Ν97 της Νokia και του Ρalm Ρre της Ρalm. Οι κατασκευαστές των δύο μοντέλων φιλοδοξούν να αποσπάσουν από την εταιρεία του Στιβ Τζομπς ένα κομμάτι από το μερίδιό της στην αγορά, την οποία πάντως ο «μύθος» κατέκτησε σε πολύ μικρό διάστημα: οι χρήστες του iΡhone και του iΡod Τouch ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ σε λιγότερο από έναν χρόνο η Αpple πούλησε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα από τις 50.000 εφαρμογές που διατίθενται για το iΡhone. Στις ΗΠΑ το iΡhone 3GS θα κοστίζει 199 δολάρια στην έκδοση των 16 GΒ και 299 στην έκδοση των 32.

Δέκα ατού του νέου iΡhone

1 ΤΑΧΥΤΗΤΑ. Είναι 2 φορές πιο γρήγορο απότο προηγούμενο μοντέλο στα βιντεογκέιμ και στην πλοήγηση στο Ίντερνετ.

2 ΒΙΝΤΕΟ. Μπορείτε να καταγράψετε βίντεο υψηλής ποιότητας, να τα μοντάρετε και να τα αποστείλετε με e-mail.

3 «ΜΙΛΑΕΙ» ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Το νέο τηλέφωνοθα υποστηρίζει 32 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και την ελληνική.

4 ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΜΕΡΑ. Θα τραβάτε φωτογραφίες με ανάλυση στα 3 Μegapixels και αυτόματη εστίαση.

5 ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ. Θα κάνετε αναζήτηση στον τηλεφωνικό κατάλογο ή στα τραγούδια απλά... βάζοντας μια φωνή. 6 ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ- ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ. Copypaste κειμένων και εικόνων ακόμη και μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών.

7 ΤΕΤΗΕRΙΝG. Ο χρήστης θα συνδέει τον υπολογιστή του στο Ίντερνετ χρησιμοποιώνταςως «γέφυρα» το κινητό του, μέσω USΒ ή Βluetooth.

8 ΣΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ. Θα συνδέετε το κινητό με ειδικό αισθητήρα που προσαρμόζεται στα αθλητικά παπούτσια σας και θα καταγράφει στοιχεία της προπόνησής σας.

9 ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Η μνήμη του τηλεφώνου θα έχει μέγιστη χωρητικότητα 32 GΒ.

. Χάρη σε μια νέα λειτουργία διευκολύνεται η πλοήγηση με το ενσωματωμένοGΡS, καθώς οι χάρτες αλλάζουναυτόματα ανάλογα με τον προσανατολισμό του χρήστη.


ΓΝΩΜΗ : Ενέδωσα και δεν μετάνιωσα

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Του Μark Ηughes

Tον περασμένο μήνα, κι έπειτα από τους ατελείωτους ύμνους που άκουσα, επιτέλους ενέδωσα και αποφάσισα να πληρώνω 34 λίρες τον μήνα για το γκάτζετ της Αpple. Ήταν μια απόφαση για την οποία πιστεύω ότι δεν θα το μετανιώσω ποτέ. Από τη στιγμή που κατέβασα την πρώτη εφαρμογή «κόλλησα». Με ένα άγγιγμα στην οθόνη έχω πρόσβαση στις τελευταίες ειδήσεις ή μπορώ να βρω παμπ και εστιατόρια σε περιοχές που δεν γνωρίζω καλά.

Είμαι ένας «iΡhoneμανής», αλλά δεν είναι μόνο οι εφαρμογές που με μαγνήτισαν. Η κομψότητά του και η φιλική στον χρήστη φύση του, το κάνει απολαυστικό. Τώρα θα γίνει ακόμη καλύτερο. Το νέο iΡhone θα είναι πιο γρήγορο, με μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρία και βελτιωμένη κάμερα που εκτός από φωτογραφίες θα τραβάει και βίντεο. Όμως δεν με ενοχλεί το γεγονός ότι δεν θα έχω στα χέρια μου τη νέα συσκευή. Γιατί το πιο σημαντικό πράγμα στο iΡhone- και διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες - είναι το λειτουργικό του σύστημα.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 10/06/2009)