Σύστημα μετατροπής της κινητικής ενέργειας των διερχόμενων αυτοκινήτων σε ηλεκτρική εφαρμόζει η βρετανική αλυσίδα Sainsbury σε υποκατάστημά της.

Σύστημα μετατροπής της κινητικής ενέργειας των διερχόμενων αυτοκινήτων σε ηλεκτρική εφαρμόζει η βρετανική αλυσίδα Sainsbury σε υποκατάστημά της.

Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται και στη Formula 1 όπου κατά το φρενάρισμα του μονοθεσίου η κινητική ενέργεια μεταφράζεται σε παραπάνω ώθηση και ταχύτητα. Η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί στις εισόδους και εξόδους καταστημάτων όπως τα super markets όπου περνάει μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων σε καθημερινή βάση.

Στο οδόστρωμα τοποθετούνται ειδικές πλάκες πίεσης οι οποίες δεχόμενες το βάρος του αυτοκινήτου υποχωρούν και κινούν ένα υδραυλικό σύστημα που ενεργοποιεί τους ηλεκτροκινητήρες. Χαρακτηριστικό της απόδοσης του συστήματος είναι ότι μπορεί να παράγει μέχρι και 30 KW άνα ώρα, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των ταμιακών μηχανών του καταστήματος.

Αν η ίδια τεχνολογία εφαρμοστεί στις εισόδους ενός λούνα παρκ, θα είναι σε θέση να κινήσει από μόνο του το τρενάκι rollercoaster. Οι εφαρμογές όμως δεν σταματούν μόνο στα εμπορικά καταστήματα. Οι ειδικοί οραματίζονται την τοποθέτηση των πλακών αυτών και στις λεωφόρους, προσφέροντας έτσι αρκετό ηλεκτρισμό για τη φωταγώγηση του οδικού δικτύου.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί και με την οδική ασφάλεια με τη δημιουργία τεχνητών εμποδίων («σαμαράκια») τα οποία θα αναγκάζουν τους οδηγούς να μειώνουν την ταχύτητά τους ενώ παράλληλα θα παράγουν ενέργεια.