Λονδίνο. – Σχεδόν 30 χρόνια χρειάσθηκε για να γίνη πράξις η θεωρία για την εκμετάλλευση των υποθαλασσίων ρευμάτων όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της «Ντώυτσε Βέλλε», η βρετανική εταιρεία Marine Current Turbines, που θεωρείτε πρωτοπόρος στην παραγωγή οικολογικού ρεύματος, έχει εγκαταστήσει στο Στρανγκφορντ Λώου, νότια του Μπέλφαστ στην Ιρλανδία, δύο υποθαλάσσιες γεννήτριες, οι οποίες, με την βοήθεια των υποθαλασσίων ρευμάτων, καλύπτουν τις ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος σε τουλάχιστον 1.000 κατοικίες
Λονδίνο. – Σχεδόν 30 χρόνια χρειάσθηκε για να γίνη πράξις η θεωρία για την εκμετάλλευση των υποθαλασσίων ρευμάτων όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της «Ντώυτσε Βέλλε», η βρετανική εταιρεία Marine Current Turbines, που θεωρείτε πρωτοπόρος στην παραγωγή οικολογικού ρεύματος, έχει εγκαταστήσει στο Στρανγκφορντ Λώου, νότια του Μπέλφαστ στην Ιρλανδία, δύο υποθαλάσσιες γεννήτριες, οι οποίες, με την βοήθεια των υποθαλασσίων ρευμάτων, καλύπτουν τις ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος σε τουλάχιστον 1.000 κατοικίες. 

«Το Sea Gen είναι το πρώτο εμπορικό πρόγραμμα του είδους του, το οποίο παράγει 1,2 μεγαβάτ ενεργείας με την βοήθεια υποθαλάσσιων ρευμάτων», δήλωσε ο Μάρτιν Ράιτ, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας. «Το ότι παράγει περισσότερο από 1 μεγαβάτ δικαιολογεί το κόστος μιας τέτοιας εγκαταστάσεως στον ωκεανό», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο όπου βρίσκονται οι γεννήτριες το νερό έχει βάθος 23 μέτρα και ότι όταν δημιουργείται παλίρροια, αυτό περνά με ταχύτητα έως και 10 μιλίων την ώρα από τις γεννήτριες.

Ώστοσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν τις ενστάσεις τους για το εγχείρημα, λέγοντας ότι οι γεννήτριες είναι εγκατεστημένες σε διεθνώς αναγνωρισμένο θαλάσσιο πάρκο και θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο το οικοσύστημα της περιοχής. «Η θαλάσσια αυτή περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως για τα αποδημητικά πουλιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Θαλάσσιου Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κουήνς στο Μπέλφαστ, Γκράχαμ Σάβιτζ. Τόνισε δε ότι οι γεννήτριες είναι ακόμη πιο επικίνδυνες για τις φώκιες, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια στις ακτές του βορείου Ατλαντικού. «Στην δική μας περιοχή, οι φώκιες είναι ακόμη πολυάριθμες και φοβόμαστε μήπως το πρόγραμμα Sea Gen βλάψη την λεπτή οικολογική ισορροπία»,δήλωσε ο Σάβιτζ.

Σημειώνονται ότι παρά τις αντιρρήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, η βρετανική κυβέρνησις αναγνώρισε πρόσφατα το πρόγραμμα αυτό ως «παράγωγο ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές».