Στις τρεις και πλέον δεκαετίες από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, η οικονομία της χώρας προόδευσε και το κατά κεφαλήν εισόδημα υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 25.000 ευρώ, που έγινε το ισχυρό εθνικό μας νόμισμα μετά την ένταξη στην ΟΝΕ. Η επεκτατική, όμως, αυτή ανάπτυξη δεν άλλαξε τις καθυστερημένες δομές της οικονομίας και δεν έλυσε τα διαρθρωτικά της προβλήματα
Στις τρεις και πλέον δεκαετίες από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, η οικονομία της χώρας προόδευσε και το κατά κεφαλήν εισόδημα υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 25.000 ευρώ, που έγινε το ισχυρό εθνικό μας νόμισμα μετά την ένταξη στην ΟΝΕ.

Η επεκτατική, όμως, αυτή ανάπτυξη δεν άλλαξε τις καθυστερημένες δομές της οικονομίας και δεν έλυσε τα διαρθρωτικά της προβλήματα, με αποτέλεσμα ο υψηλός πληθωρισμός, η ανεργία και τα διπλά ελλείμματα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να αποτελούν μόνιμη απειλή και τελικά να οδηγούν σε ανατροπές κυβερνήσεων. Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες αυτού του βιβλίου, το πολιτικό σύστημα της χώρας, με την αδυναμία του να εκσυγχρονίσει την οικονομία, επιβεβαίωσε την υποταγή του στον λαϊκισμό και την αιχμαλωσία του από τις συντεχνίες, κομματικές και συνδικαλιστικές.

«Η Ιστορία είναι πάντα διδακτική, και ο αναγνώστης θα βρει µέσα στα κείµενα αυτά πολύτιµο υλικό που θα τον πείσει ότι η ελληνική οικονοµία σκόνταψε τις τελευταίες δεκαετίες στα ίδια εµπόδια που αντιµετωπίζει και σήµερα και, ακόµη, ότι οι δυσκολίες που φράζουν τον δρόµο µας έχουν έναν διαχρονικό και διακοµµατικό χαρακτήρα, αφού ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Νέα Δηµοκρατία ως κυβερνήσεις κατάφεραν να νικήσουν τις δυνάµεις της αδράνειας, είτε αυτές εκφράζονταν από τους κοµµατικούς µηχανισµούς και τις πελατειακές σχέσεις είτε εκπροσωπούνταν από τις γνωστές συντεχνίες που µε τα προνόµιά τους κρατούν αιχµάλωτες τις παραγωγικές δυνάµεις του τόπου».

Ο Νίκος Νικολάου γεννήθηκε το 1931 στη Χαλκίδα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Από το 1952 έως τα μέσα του 1955 ήταν πολιτικός εξόριστος στον Άη Στράτη. Άρχισε τη δημοσιογραφία από την 01/09/1955 ως οικονομικός συντάκτης της Αυγής και εργάστηκε παράλληλα στη Ναυτεμπορική και την Εξπρές.
Από το 1974 έως το 1989, που έγινε και διευθυντής, εργάστηκε στην Καθημερινή, από το 1990 έως το 2004 στο Βήμα, όπου διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής, και το 2005 επέστρεψε στην Καθημερινή.

Συγγραφέας: Νίκος Νικολάου
Εκδοτικός Οίκος: ΛΙΒΑΝΗΣ
Σειρά: Οικονομία
Έτος έκδοσης: 2008
Σελίδες: 264
ISBN: 978-960-05-1389-9