Σε συνάντηση με κυβερνητική επιτροπή, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της NASA υπερασπίστηκαν τον σχεδιασμό της υπηρεσίας για την περίοδο μετά το 2011, οπότε και αναμένεται να παροπλιστεί το διαστημικό λεωφορείο.

Σε συνάντηση με κυβερνητική επιτροπή, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της NASA υπερασπίστηκαν τον σχεδιασμό της υπηρεσίας για την περίοδο μετά το 2011, οπότε και αναμένεται να παροπλιστεί το διαστημικό λεωφορείο.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εργάζεται ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια σε ένα νέο πύραυλο, κατάλληλο να υποστηρίξει επανδρωμένες αποστολές, που ονομάζεται Άρης. Τα στελέχη της NASA χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως τον πιο ασφαλή και γρήγορο τρόπο για να «ανεβάσει» κάποιος ανθρώπους στο διάστημα και έδωσαν απαντήσεις στην κριτική που ασκείται από διάφορες πλευρές σχετικά με το μέλλον του διαστημικού προγράμματος. Ανησυχίες εκφράζονται κυρίως για το κόστος του προγράμματος, αλλά και τις τεχνικές προδιαγραφές του.

Σε ανακοίνωσή της η NASA ανέφερε ότι η κριτική βασίζεται κυρίως σε έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο διέυρευσε και αναφέρεται στις πιθανότητες αποτυχίας κατά την εκτόξευση και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή για το διαστημικό όχημα. Η NASA αναφέρει πως το έγγραφο αυτό δεν αποτελεί επίσημη θέση της Αεροπορίας και πως αποτελεί απλά μέρος της τυπικής συνεργασίας που έχουν οι δύο πλευρές κατά την ανάπτυξη ενός νέου προγράμματος.

Ο επικεφαλής του σχεδίου, Steve Cook δήλωσε πως «είμαστε ήδη καθ’οδόν για την πρώτη δοκιμαστική πτήση», με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Οκτωβρίου. Η σειρά των πυραύλων Άρης θα έχει ως φορτίο το διαστημόπλοιο Ορίων, το οποίο θα είναι σε θέση να μεταφέρει τους αστροναύτες στη Σελήνη και ακόμα παραπέρα στο απώτερο μέλλον με προοπτική μια αποστολή στον Άρη. Συνολικά, ο μακροχρόνιος προγραμματισμός της NASA για τις επανδρωμένες αποστολές ονομάζεται Αστερισμός και σε πρώτη φάση χρηματοδοτείται με 24 δις ευρώ μέχρι το 2015 οπότε και αναμένεται να είναι έτοιμα τα πρώτα συστήματα.

Στα πλαίσια της συνάντησης με την επιτροπή, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας, Michael Griffin, δήλωσε πως το πρόγραμμα Αστερισμός δέχεται «ευρεία αλλά ρηχή κριτική» και αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση τονίζοντας ότι μειώνεται διαρκώς από την κυβέρνηση Κλίντον μέχρι σήμερα:

«Αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα δεν μπορεί να γίνει φτηνά».