«Ο Κρίσιμος Ρόλος των Μεταφορών στην Ενέργεια»: Μία Νέα Μελέτη του ΙΕΝΕ

«Ο Κρίσιμος Ρόλος των Μεταφορών στην Ενέργεια»: Μία Νέα Μελέτη του ΙΕΝΕ
energia.gr
Παρ, 31 Ιουλίου 2009 - 14:23
Την έκδοση μίας νέας μελέτης, με τίτλο «Ο Κρίσιμος Ρόλος των Μεταφορών στην Ενέργεια», ανακοινώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η μελέτη αυτή αποτελεί μία συμβολή του ΙΕΝΕ στον δημόσιο διάλογο για το ενεργειακό μέλλον της χώρας και εκπονήθηκε υπό το φως των νέων περιβαλλοντικών προτεραιοτήτων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο

Την έκδοση μίας νέας μελέτης, με τίτλο «Ο Κρίσιμος Ρόλος των Μεταφορών στην Ενέργεια», ανακοινώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η μελέτη αυτή αποτελεί μία συμβολή του ΙΕΝΕ στον δημόσιο διάλογο για το ενεργειακό μέλλον της χώρας και εκπονήθηκε υπό το φως των νέων περιβαλλοντικών προτεραιοτήτων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η νέα αυτή έκδοση του ΙΕΝΕ, συγγραφέας της οποίας είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Ενέργειας του Ινστιτούτου, πολιτικός μηχανικός και συγκοινωνιολόγος κ. Πέτρος Κασσάπης, έρχεται σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία οι μεταφορές αναδεικνύονται σε βασικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής τόσο στα πλαίσια της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020 (ο γνωστός στόχος «20-20-20»), όσο και εν όψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, στα τέλη του 2009, για την επίτευξη μίας νέας Παγκόσμιας Συμφωνίας για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Η επικαιρότητα, μάλιστα, της νέας μελέτης του ΙΕΝΕ τονίζεται, επίσης, και από την πρόσφατη δημοσίευση της αναθεωρημένης έκθεσης του Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας.

Η μελέτη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων σχετικά με την Ενέργεια και τις Μεταφορές, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται οι διαχρονικές τάσεις στην κατανάλωση ενέργειας και το ενεργειακό «προφίλ» των διαφόρων μέσων μεταφοράς. Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα θέματα που πραγματεύεται η συγκεκριμένη έκδοση του ΙΕΝΕ είναι και τα ευεργετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον από την βέλτιστη διαχείριση του μεταφορικού έργου, ζήτημα με ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο τομέας των μεταφορών στην χώρα μας αντιστοιχεί στο 40% περίπου της ενεργειακής κατανάλωσης, δέκα ποσοστιαίες μονάδες πάνω από ό, τι οι υπόλοιπες κοινοτικές χώρες.

Η τεχνολογία των κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς και τα υπάρχοντα, αλλά και τα υπό ανάπτυξη εναλλακτικά καύσιμα είναι άλλη μία ενδιαφέρουσα θεματική της μελέτης. Καθώς, μάλιστα, οι οδικές μεταφορές στην Ελλάδα αποτελούν το 77% του συνόλου του τομέα των μεταφορών, καθίσταται εμφανές πόσο δέσμιος των διακυμάνσεων των πετρελαϊκών τιμών και της διεθνούς συγκυρίας είναι ο τομέας αυτός στην χώρα μας. Έτσι, σε μία οικονομία απόλυτα εξαρτημένη από το πετρέλαιο, όπως είναι η ελληνική, η εξέταση των δυνατοτήτων για διαφοροποίηση καυσίμων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, την οποία το ΙΕΝΕ και με την μελέτη αυτή επιχειρεί να αναδείξει.

Η μελέτη «Ο Κρίσιμος Ρόλος των Μεταφορών στην Ενέργεια»(69 σελ.), ολοκληρώθηκε στην παρούσα της μορφή τον Μάιο του 2009 και είναι προς το παρόν διαθέσιμη σε έντυπη μορφή με κόστος 80 € + Φ.Π.Α. για τα μέλη του ΙΕΝΕ και 160 € + Φ.Π.Α. για μη μέλη. Από αρχές Σεπτεμβρίου η μελέτη θα διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή. Για παραγγελίες παρακαλείσθε όπως συμπληρώσετε το Δελτίο Παραγγελίας στο site του ΙΕΝΕ ή απλούστερα αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα με τα στοιχεία σας στην Γραμματεία του ΙΕΝΕ ([email protected] και fax: 210-3646144).