Σημαντική πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της StatoilHydro το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς η παγκόσμια ύφεση έπληξε τη ζήτηση για καύσιμα και οδήγησε σε μείωση των τιμών αργού και φυσικού αερίου. Τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης διαχειρίστριας υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φ. αερίου στον κόσμο υποχώρησαν στα 77 εκατ. νορβηγικές κορόνες (12,8 εκατ. δολ.) από 18,8 δισ. κορόνες ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 39% στα 104,6 δισ. κορόνες.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της StatoilHydro το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς η παγκόσμια ύφεση έπληξε τη ζήτηση για καύσιμα και οδήγησε σε μείωση των τιμών αργού και φυσικού αερίου.

Τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης διαχειρίστριας υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φ. αερίου στον κόσμο υποχώρησαν στα 77 εκατ. νορβηγικές κορόνες (12,8 εκατ. δολ.) από 18,8 δισ. κορόνες ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 39% στα 104,6 δισ. κορόνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 29,2 δισ. κορόνες, σε αντιστοιχία με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Το αντίστοιχο διάστημα του 2008 είχαν διαμορφωθεί στα 56,3 δισ. κορόνες.

Η τιμή του Brent Β. Θάλασσας διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο, το δεύτερο τρίμηνο στα 59,90 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 51% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 67%. Μείωση της κερδοφορίας τους σε ποσοστά άνω του 50% ανακοίνωσαν και άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι πετρελαίου, όπως η Royal Dutch Shell, η BP και η Total.

Η StatoilHydro, το 67% της οποίας ελέγχεται από τη νορβηγική κυβέρνηση, πούλησε πετρέλαιο στη μέση τιμή των 53,7 δολαρίων το βαρέλι κατά τη διάρκεια του εξεταζόμενου τριμήνου – τιμή μειωμένη κατά 53% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Οι τιμές του φυσικού αερίου της μειώθηκαν κατά 18% στις 1,82 κορόνες ανά κυβικό μέτρο.

«Η StatoilHydro διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο δραστηριότητας και ισχυρή παρουσία τόσο στη Νορβηγία όσο και στο εξωτερικό», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χέλγκε Λουντ. «Αν και οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία δείχνουν κάπως λιγότερο απαισιόδοξες και το ισοζύγιο των κινδύνων φαίνεται να έχει βελτιωθεί, η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη», σημειώνει.