Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey & Co που δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα οι New York Times, μεγάλες προοπτικές υπάρχουν σε πιθανό επενδυτικό σχέδιο για την ενεργητική αποδοτικότητα κατοικιών και χώρων εργασίας με οφέλη για το αμερικανικό ενεργειακό ισοζύγιο.
Με βάση τη μελέτη, μια επένδυση ύψους 520 δις δολαρίων σε βελτιώσεις των μονώσεων και την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών μπορεί να αποφέρει οφέλη 1,2 τρις δολαρίων μέχρι το 2020.
Επίσης, το σχέδιο έχει τη δυνατότητα να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στις ΗΠΑ κατά 23% στην επόμενη δεκαετία, αντισταθμίζοντας έτσι την αύξηση της κατανάλωσης που αναμένεται.
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του σχεδίου στις κατοικίες μπορεί να συνεισφέρει στο συνολικό αποτέλεσμα κατά 35%, ο βιομηχανικός τομέας κατά 40% και ο εμπορικός τομέας κατά 25%. Η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη τα παράπλευρα οφέλη για το περιβάλλον από την υιοθέτηση του προγράμματος και στέκεται περισσότερο στα οικονομικά και ενεργειακά μεγέθη.
Εμπόδιο πάντως αποτελεί το σχετικά υψηλό αρχικό κόστος αυτών των επενδύσεων. Το σχέδιο της McKinsey προβλέπει ετήσιες επενδύσεις 52 δις δολαρίων, δηλαδή το τετραπλάσιο από ότι ξοδεύουν οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Επιπλέον, πρέπει να πειστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προβούν στις εν λόγω αλλαγές, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει σε μεγάλη κλίμακα.
Το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας πάντως, δημοσίευσε χωριστή μελέτη με βάση την οποία η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να αγγίξει το 15% το 2020 και το 30% το 2030 εφόσον εφαρμοστούν πιο αποδοτικές τεχνολογίες όχι μόνο στα ακίνητα, αλλά και σε τομείς όπως οι μεταφορές.