Τα φώτα στους δρόμους της πόλης Ντέρεντρουπ στη Γερμανία σβήνουν κάθε βράδυ στις 11. Και όποιος δεν θέλει να περπατάει στα σκοτάδια; Δεν έχει παρά να πατήσει έναν κωδικό στο κινητό του για να λουστεί ο δρόμος στοφως. Κάπως έτσι λειτουργεί αυτό που θα μπορούσε να είναι μία από τις εφευρέσεις της χρονιάς.

Τα φώτα στους δρόμους της πόλης Ντέρεντρουπ στη Γερμανία σβήνουν κάθε βράδυ στις 11. Και όποιος δεν θέλεινα περπατάει στα σκοτάδια; Δεν έχει παρά να πατήσει έναν κωδικό στο κινητό του για να λουστεί ο δρόμος στοφως. Κάπως έτσι λειτουργεί αυτό που θα μπορούσε να είναι μία από τις εφευρέσεις της χρονιάς.

Την απόφαση να βυθίζεται στο σκοτάδι η γερμανική πόλη των 9.000 κατοίκων, πήρε το δημοτικό συμβούλιο με σκοπό να εξοικονομήσει χρήματα. Ο δήμος έλυσε το οικονομικό του πρόβλημα, αλλά προκάλεσε άλλο μεγαλύτερο στην ασφάλεια. Πώς θα κυκλοφορούσαν οι κάτοικοι ασφαλείς στους σκοτεινούς δρόμους και πολύ περισσότερο τα παιδιά τους; Το ίδιο ερώτημα απασχολούσε και τον Ντίετερ Γκρότε, έναν διαφημιστή. Τελικά, η φοβερή ιδέα ήρθε στη γυναίκα του. «Συζήτησα το πρόβλημα μαζί της και καταλήξαμε στη διαπίστωση ότι είναι δυνατό να ανάβουμε τα φώτα μόνοι μας, όπως κάνουμε και στο σπίτι μας», διηγείται ο Γκρότε στο περιοδικό «Τάιμ».

Ο Γερμανός διαφημιστής απευθύνθηκε στην εταιρεία Lemgo προτείνοντας μια λύση: να ανάβουν οι κάτοικοι τα φώτα των δρόμων με μια απλή κλήση από το κινητό. Λίγους μήνες αργότερα, η εταιρεία ανέπτυξε έναν ειδικό διακομιστή κι ένα λογισμικό. Το πρόγραμμα ονομάστηκε Dial4Light και επιτρέπει στους κατοίκους του Ντέρεντρουπ να ανάβουν μέσω μιας κλήσης στο κινητό τα φώτα σε ένα δρόμο όταν περνούν από εκεί. Τα φώτα μένουν αναμμένα όσο χρειάζεται για να διασχίσει ένας πεζός το δρόμο από τη μια άκρη του στην άλλη.

Το πρόβλημα ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο χρόνο κι έπειτα από την υποδοχή που βρήκε από τους κατοίκους του Ντέρεντρουπ εφαρμόστηκε σε ολόκληρη την πόλη. Το Dial4Light δεν εξοικονομεί μόνον ενέργεια και επομένως χρήματα, αλλά βάζει ένα λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο δήμος υπολογίζει ότι το Ντέρεντρουπ θα μειώσει κατά 12 τόνους τον χρόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ενδιαφέρον από άλλες χώρες του κόσμου

Ο δήμος του Ντέρεντρουπ υπολογίζει ότι τα φώτα στους δρόμους ανάβουν κατά μέσο όρο τρεις φορές τη νύχτα. Ασφαλώς το Dial4Light θα εφαρμοζόταν με μεγαλύτερη δυσκολία σε μεγαλύτερες πόλεις, όπου οι δρόμοι είναι πιο πολυσύχναστοι και οι κίνδυνοι μεγαλύτεροι. Για χωριά, μικρές πόλεις και προάστια, όμως, το σύστημα φαίνεται ιδανικό. Ήδη δήμοι από τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία έχουν έρθει σε επαφή με τον δήμο του Ντέρεντρουπ και την εταιρεία που ανέπτυξε το σύστημα για να το εφαρμόσουν και αυτοί. Ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και το Ντουμπάι. Αυτό το ενδιαφέρον εξηγείται, σημειώνει η ανταποκρίτρια του «Τάιμ» στο Βερολίνο: η οικονομική ύφεση και ο αγώνας κατά των αερίων του θερμοκηπίου δεν είναι υπόθεση μόνο μιας μικρής πόλης της Γερμανίας.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 5/8/2009)