Η ΝΑSΑ έδωσε στη δημοσιότητα την παραπάνω καλλιτεχνική απεικόνιση του πλανήτη ΗΑΤ-Ρ-7b, τον οποίο εντόπισε σε απόσταση χιλίων ετών φωτός από εμάς το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ. Το τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε πριν από τέσσερις μήνες και με τα πανίσχυρα όργανά του έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να φωτογραφίζει με τη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια πλανήτες σε άλλα αστρικά συστήματα.

Η ΝΑSΑ έδωσε στη δημοσιότητα την παραπάνω καλλιτεχνική απεικόνιση του πλανήτη ΗΑΤ-Ρ-7b, τον οποίο εντόπισε σε απόσταση χιλίων ετών φωτός από εμάς το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ.

Το τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε πριν από τέσσερις μήνες και με τα πανίσχυρα όργανά του έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να φωτογραφίζει με τη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια πλανήτες σε άλλα αστρικά συστήματα. Βασική αποστολή του είναι να εντοπίσει πλανήτες με μέγεθος ανάλογο με αυτό της Γης οι οποίοι (θεωρητικά) έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να φιλοξενούν ζωή. Τόσο τα υπόλοιπα διαστημικά τηλεσκόπια όσο και τα επίγεια δεν έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν μικρούς πλανήτες σαν τον δικό μας.

Το Κέπλερ εντόπισε τον ΗΑΤΡ-7b, έναν γίγαντα αερίου, που κινείται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο και ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 55 ώρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ανακάλυψη του πλανήτη αλλά και τα δεδομένα που συνέλεξε για αυτόν το τηλεσκόπιο αποτελούν απόδειξη ότι λειτουργεί όπως ανέμεναν οι δημιουργοί του και έτσι όπως λένε οι ειδικοί είναι πλέον θέμα χρόνου να εντοπίσει όχι ένα αλλά πολλούς πλανήτες σαν τη Γη.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 08/08/2009)