Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χόχενχαϊμ, τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του σιταριού που καλλιεργείται.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χόχενχαϊμ, τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του σιταριού που καλλιεργείται.

Το αποτέλεσμα υψηλότερων συγκεντρώσεων διοξειδίου στο σιτάρι είναι ότι περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες και αλλάζει την ισορροπία των αμινοξέων και διάφορων ιχνοστοιχείων του καρπού. Για την εκπόνηση των αποτελεσμάτων αυτών, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Χόχενχαϊμ προχώρησε στην καλλιέργεια σιταριού επί τρία χρόνια ενώ του διοχέτευαν αέρα με επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ανάλογα με αυτά που αναμένεται να υπάρχουν το 2050.

Επιπλέον, ανέφεραν πως υπήρξε μείωση 8% στα επίπεδα σιδήρου και 14% στον μόλυβδο. Η υπεύθυνη του προγράμματος, Πέτρα Χόγκι, δήλωσε σχετικά στο περιοδικό New Scientist:

«Και οι δύο αυτές οι αλλαγές μπορούν να είναι κακές για την ανθρώπινη υγεία. Η πτώση στον σίδηρο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δέχεται ήδη λιγότερο σίδηρο από το φυσιολογικό και αυτό θα χειροτερέψει».

Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι η πτώση στα αμινοξέα δεν αφορά μόνο αδιάφορες χημικές ενώσεις, αλλά και αμινοξέα που έχουν σημασία για την ανάπτυξη του ανθρώπου.

Επιπλέον, το σιτάρι που παρήγαγαν με τη συγκεκριμένη μέθοδο άξιζε λιγότερο χρηματικά, καθώς είχε μικρότερους καρπούς.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τους ακριβείς λόγους για τη μείωση στα θρεπτικά συστατικά και τα μέταλλα, αλλά θεωρούν ότι η αύξηση του πλούσιου σε άζωτο λιπάσματος δεν πρόκειται να τα επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ανησυχία εκφράζει και ο Ιράκι Λολάντζε του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Το αποτέλεσμα της αύξησης του διοξειδίου για τη διατροφή είναι κρυφό. Βρίσκεται εκεί, αλλά τα επιστημονικά μας «ραντάρ» δεν είναι προσανατολισμένα ώστε να το αναγνωρίσουν».