Oι παραδόσεις βιοντίζελ στην Ευρωπαϊκή Ενωση από Αργεντινή και Καναδά έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά -όπως προκύπτει από πρόσφατα στατιστικά στοιχεία- ενισχύοντας τις πιθανότητες το βιοντίζελ που πωλείται μέσω αυτών των χωρών να είναι αμερικανικής προέλευσης, ώστε να παρακάμπτει τους ευρωπαϊκούς δασμούς
Oι παραδόσεις βιοντίζελ στην Ευρωπαϊκή Ενωση από Αργεντινή και Καναδά έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά -όπως προκύπτει από πρόσφατα στατιστικά στοιχεία- ενισχύοντας τις πιθανότητες το βιοντίζελ που πωλείται μέσω αυτών των χωρών να είναι αμερικανικής προέλευσης, ώστε να παρακάμπτει τους ευρωπαϊκούς δασμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βιοντίζελ (EBB), οι εξαγωγές βιοντίζελ από την Αργεντινή εικοσαπλασιάσθηκαν τον Απρίλιο του 2009, φθάνοντας τους 85.046,7 τόνους, έναντι μόλις 4.293,7 τόνων ένα χρόνο πριν.

Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, οι καναδικές εξαγωγές βιοντίζελ τριπλασιάσθηκαν, στους 2.995,7 τόνους, έναντι 952,7 τόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες και διάφορες φήμες, το βιοντίζελ αμερικανικής προέλευσης διανέμεται μέσω διαφόρων χωρών, όπως Σιγκαπούρη, Αργεντινή, Καναδάς και Τουρκία.

«Είναι μεγάλες οι ποσότητες βιοκαυσίμων που προωθούνται από Αργεντινή προς την Ε.Ε., κατά συνέπεια είναι πιο εύκολο να εφαρμοσθούν κάποιες παράνομες πρακτικές», διευκρινίζει σε δηλώσεις της η Αμαντίν Λακούρ, στέλεχος της ΕΒΒ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 18/08/2009)