Μια νέα τάσις κερδίζει συνεχώς έδαφος στον τουριστικό τομέα. Πρόκειται για τα οικολογικά ξενοδοχεία, τα οποία ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των τουριστών. Μάλιστα υπάρχει και ειδικό σήμα που διακρίνει τα ξενοδοχεία αυτά για κάθε ενδιαφερόμενο. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα αποτελεί ένα εργαλείο Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντος των πιστοποιημένων οικολογικών σημάτων και είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό για ξενοδοχεία
νέα τάσις κερδίζει συνεχώς έδαφος στον τουριστικό τομέα. Πρόκειται για τα οικολογικά ξενοδοχεία, τα οποία ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των τουριστών. Μάλιστα υπάρχει και ειδικό σήμα που διακρίνει τα ξενοδοχεία αυτά για κάθε ενδιαφερόμενο. 

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα αποτελεί ένα εργαλείο Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντος των πιστοποιημένων οικολογικών σημάτων και είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό για ξενοδοχεία. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρησις που έχει ι αποκτήσει το Οικολογικό Σήμα χαρακτηρίζεται από περιορισμένη κατανάλωση ενεργείας και νερού, μειωμένη παραγωγή αποβλήτων και προτίμηση στην χρήση ανανεώσιμων πόρων και ουσιών που είναι λιγώτερο επικίνδυνες για το περιβάλλον. Για να αποκτήσουν οι υπηρεσίες τουριστικής διαμονής το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα οικολογικά κριτήρια, μερικά από τα οποία είναι υποχρεωτικά, ενώ άλλα είναι προαιρετικά. Επί του παρόντος υπάρχουν 10 υπηρεσίες τουριστικής διαμονής με το Ευρωπαϊκό Λουλούδι.

Σύμφωνα με το περιοδικό Geo σε μια από τις πλαγιές των αυστριακών Άλπεων βρίσκεται το καλύτερο οικολογικό ξενοδοχείο της Ευρώπης, πλημμυρισμένο από πράσινο. Η ιδιοκτήτριά του Ιρένε Άουερ υπογραμμίζει: «Το γκαράζ είναι μια γερή κατασκευή και το τριώροφο κτίριο είναι όλο φτιαγμένο από ξύλο και πηλό γιατί ο πηλός αναπνέει. Το ντηζάιν αλλά και τα υλικά ταιριάζουν πολύ καλά μεταξύ τους». Το ξενοδοχείο της είναι μεγάλο, ευρύχωρο και, για την ίδια, το ομορφότερο στον κόσμο. «Μεγάλωσα στο δάσος και έχω σχέση με τα δένδρα. Η ιδέα να φτιάξω ένα ξύλινο ξενοδοχείο μου ήρθε μέσα στο δάσος. Η οικολογική ιδέα ήταν ότι αυτό το ξενοδοχείο θα αντέξη χωρίς να είναι παραφωνία σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο. Δεν σκέφθηκα ποτέ ότι θα μπορούσα να κερδίσω για το λόγο αυτό ένα βραβείο. Ήθελα να κάνω μόνο έναν όμορφο χώρο για τους επισκέπτες μου».

Η ξύλινη κατασκευή δεν είναι κάτι το πρωτοποριακό. Μέχρι τώρα όμως κατασκευάζονταν ένα σπίτι, κάποια δωμάτια, όχι όμως ένα ολόκληρο ξενοδοχείο, από το μπαρ, μέχρι το εστιατόριο και το γυμναστήριο. Μια τέτοια κατασκευή είναι πολύ ακριβή και όπως παραδέχεται η ιδιοκτήτρια κοστίζει 30-40% περισσότερο από ότι μια συμβατική κατασκευή. Το συνολικό κόστος του ξενοδοχείου ανήλθε στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Δεν αρκεί όμως ένα ξενοδοχείο να είναι μόνο από ξύλο για να είναι οικολογικό. Θα πρέπει η όλη ιδέα λειτουργίας του να βασίζεται στην αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος. Έτσι για παράδειγμα τα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται είναι οικολογικά. Χρησιμοποιείται αγνό σαπούνι και ξύδι για καθάρισμα. 

Οικολογικό είναι ακόμη και το φαγητό που προσφέρεται. Η κουζίνα βασίζεται σε αγνά υλικά :«Το γάλα μας, το γιαούρτι μας, το μέλι μας, το μοσχαρίσιο κρέας αλλά και το βοδινό είναι όλα από αγρότες της περιοχής. Όταν οι επισκέπτες μας ρωτούν από πού είναι τα προϊόντα μπορούμε να τους δώσουμε τις διευθύνσεις των παραγωγών και να διαπιστώσουν και οι ίδιοι από πού προέρχεται, για παράδειγμα, το τυρί» .Φυσικά όλα αυτά δεν προσφέρονται και με το αζημίωτο. Απεναντίας, η τιμή του εν λόγω ξενοδοχείου είναι συνήθως διπλάσια από τα συνηθισμένα  καταλύματα της περιοχής. Ωστόσο κατά πολλούς οι υπηρεσίες αυτές αξίζουν πραγματικά τα λεφτά τους.