Τα μισά πυρηνικά εργοστάσια είναι παλιά και πάνε για λουκέτο, ενώ οι μονάδες λιγνίτη είναι εκτός των στάνταρτ της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον Ντίτερ Χελμ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οικονομική ύφεση είναι ο καλύτερος τρόπος κάμψης της ύφεσης που έχει εφευρεθεί. Και στην περίπτωση της Βρετανίας, η ύφεση και η τσακισμένη καταναλωτική ζήτηση ανέστειλαν τον φόβο απανωτών black outs στο ηλεκτρικό ρεύμα για λίγο αργότερα

Τα μισά πυρηνικά εργοστάσια είναι παλιά και πάνε για λουκέτο, ενώ οι μονάδες λιγνίτη είναι εκτός των στάνταρτ της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Ντίτερ Χελμ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οικονομική ύφεση είναι ο καλύτερος τρόπος κάμψης της ύφεσης που έχει εφευρεθεί. Και στην περίπτωση της Βρετανίας, η ύφεση και η τσακισμένη καταναλωτική ζήτηση ανέστειλαν τον φόβο απανωτών black outs στο ηλεκτρικό ρεύμα για λίγο αργότερα.

Η αλήθεια είναι ότι η Βρετανία βρίσκεται προ των πυλών μιας σοβαρής ενεργειακής κρίσης, καθώς μέσα στην επόμενη δεκαετία πρόκειται να κλείσουν πολλοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατεβάζοντας τη συνολική δυναμική του συστήματος κατά 20 GW μέχρι το 2015. Οι προβλέψεις του ιδιωτικού τομέα είναι ακόμα πιο μαύρες.

Όπως υπογραμμίζει ο «Economist» σε σχετικό άρθρο του, το 75% ειδικών επιστημόνων που ρωτήθηκαν από τη Mitsui-Babcock για το μέλλον του βρετανικού συστήματος ηλεκτρισμού πριν από το ξέσπασμα της κρίσης απάντησε ότι περιμένει πολλαπλά black outs κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο το 2012. Η αποφυγή αυτού του σεναρίου θεωρείται, μάλιστα, ότι θα συμβεί μόνον κατά τύχη. Η όξινη βροχή και η μεγάλη ηλικία των σταθμών παραγωγής ρεύματος είναι οι βασικές αιτίες του προβλήματος. Τα εργοστάσια λιγνίτη και τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού αντιστοιχούν σε κάτω από το 45% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τουλάχιστον τα μισά πρόκειται να κλείσουν στο πολύ κοντινό μέλλον. Τα πυρηνικά εργοστάσια είναι πολύ παλιά για να συνεχίσουν να λειτουργούν και, παρ’ ότι η κατασκευή νέων έχει ήδη δρομολογηθεί, το υψηλό κόστος τους και οι ανησυχίες του κόσμου δεν επιταχύνουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσής τους.

Όσον αφορά τα εργοστάσια λιγνίτη, αυτά προσκρούουν στους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιβάλλουν σκληρά όρια στην εκπομπή ρύπων που ευθύνονται για την όξινη βροχή. Η βελτίωση των υποδομών τους για να συναντήσουν τα στάνταρτ της Ε.Ε. αφενός μεν θα κοστίσει πολύ, αφετέρου κρίνεται άσκοπη από τους ιδιοκτήτες τους, καθώς τα εργοστάσια είναι αρκετά παλιά.

Ανανεώσιμες πηγές

Η αρμόδια Αρχή επόπτευσης και κανονισμού του ενεργειακού κλάδου, Ofgem, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις για τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος κατά 25% την επόμενη πενταετία. Έτσι, ελπίζει να τονώσει λίγο τις προσπάθειες ανακατασκευής των παλιών υποδομών και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν αρκεί. Η βρετανική κυβέρνηση στοιχηματίζει πολλά στην ανάπτυξη των αναδυόμενων πηγών ενέργειας και κυρίως στην κυματική, την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Ελπίζει, δε, ότι περίπου 33 GW θα προκύψουν από τις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες που θα κατασκευαστούν τα επόμενα 11 χρόνια, αλλά ήδη αρκετοί αναλυτές θεωρούν αυτόν τον στόχο μη εφικτό.

Με τον άνθρακα να είναι πολύ βρόμικος, τα πυρηνικά εργοστάσια να καθυστερούν, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αρχικό στάδιο και τη συνεχή διάθεση φυσικού αερίου εύθραυστη, η Βρετανία θεωρείται πως βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο. Σημαντική μερίδα αναλυτών προτείνει στην κυβέρνηση της χώρας να δώσει κίνητρα στις εταιρείες για να φτιάξουν τις απαρχαιωμένες υποδομές ή να φορολογήσει τον άνθρακα, ώστε να χρηματοδοτηθούν νέες τεχνολογίες και μακρόπνοα επενδυτικά σχέδια στην ενέργεια. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ενέργεια είναι ένας ακόμα γρίφος προς επίλυση για τη Γηραιά Αλβιώνα.

(από την εφημερίδα "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ', 14-16/08/2009)