Oλοκληρώθηκαν και οι επαναληπτικοί έλεγχοι των δειγμάτων που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος «Stardust» από τον κομήτη Wild 2 και επιβεβαιώθηκε ο εντοπισμός ορισμένων εκ των «πρώτων υλών» της ζωής. Το 2004 το «Stardust» είχε συλλέξει δείγματα από την ουρά του Wild 2 και δύο χρόνια αργότερα τα δείγματα αυτά έφτασαν στη Γη σε μεταλλικό δοχείο, το οποίο αποκολλήθηκε από το διαστημόπλοιο και προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα. Στις αναλύσεις των δειγμάτων είχε εντοπιστεί η παρουσία ενός πρωτεϊνικού αμονιξέους, της γλυκίνης, που είναι το πιο συνηθισμένο από τα 20 πρωτεϊνικά αμινοξέα στη Γη
Oλοκληρώθηκαν και οι επαναληπτικοί έλεγχοι των δειγμάτων που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος «Stardust» από τον κομήτη Wild 2 και επιβεβαιώθηκε ο εντοπισμός ορισμένων εκ των «πρώτων υλών» της ζωής. Το 2004 το «Stardust» είχε συλλέξει δείγματα από την ουρά του Wild 2 και δύο χρόνια αργότερα τα δείγματα αυτά έφτασαν στη Γη σε μεταλλικό δοχείο, το οποίο αποκολλήθηκε από το διαστημόπλοιο και προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα. Στις αναλύσεις των δειγμάτων είχε εντοπιστεί η παρουσία ενός πρωτεϊνικού αμονιξέους, της γλυκίνης, που είναι το πιο συνηθισμένο από τα 20 πρωτεϊνικά αμινοξέα στη Γη. Τα 20 βασικά αμινοξέα που απαντώνται σε όλους τους οργανισμούς της Γης ενώνονται μεταξύ τους στη σειρά και σχηματίζουν όλες τις πρωτεΐνες.

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η ζωή δεν είναι προϊόν χημικών και άλλων διεργασιών που έγιναν στον πλανήτη μας, αλλά ότι τα δομικά της υλικά έφτασαν εδώ από το Διάστημα με όχημα τους κομήτες και τους αστεροειδείς που μας «επισκέφθηκαν» πριν από μερικά δισεκατομμύρια έτη. «Είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε αμινοξύσε κομήτη» δήλωσε η αστροβιολόγος της ΝΑSΑ Τζέιμι Ελσίλα , η οποία παρουσίασε τα πορίσματα της έρευνας αυτής σε σύνοδο της Αμερικανικής Χημικής Ενωσης που γίνεται αυτές τις ημέρες στην Ουάσιγκτον.

Οι κομήτες, όπως ο Wild 2, πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν καλά διατηρημένο υλικό που χρονολογείται από την απαρχή του ηλιακού μας συστήματος και ως εκ τούτου μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για τον σχηματισμό του Ηλίου και των πλανητών. Οι ερευνητές που μελετούσαν τα δείγματα του κομήτη είχαν εντοπίσει τη γλυκίνη εδώ και έναν χρόνο, ωστόσο χρειάστηκε άλλος ένας για να επιβεβαιώσουν όχι μόνο την παρουσία της αλλά κυρίως την καταγωγή της: η προέλευσή της δεν είναι καν από κοντινές περιοχές του Διαστήματος αλλά πιο μακρινές. «Ο εντοπισμόςγλυκίνης σε κομήτη ενισχύειτην ιδέα ότι οι πρώτες ύλες της ζωής είναι διαδεδομένες στο Διάστημακαι ισχυροποιεί το επιχείρημαότι η ζωή στο Σύμπαν μπορείνα είναι κάτι συνηθισμένο και όχι κάτι σπάνιο» αναφέρει ο Καρλ Πίλτσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της ΝΑSΑ στην Καλιφόρνια. Το διαστημικό σκάφος «Stardust» συνεχίζει το ταξίδι του στο Διάστημα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κυνήγι του κομήτη Τempel 1, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει το 2011.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 19/08/2009)