Δύο σημαντικά διαδοχικά γεγονότα σημειώθηκαν αναφορικά με το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της Enel κοντά στη Βενετία, το οποίο λειτουργεί με υδρογόνο. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύνδεσή της με τον αγωγό υδρογόνου από την Polimeri Europa (ENI), η μονάδα τέθηκε επιτυχώς σε λειτουργία, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με 100% χρήση υδρογόνου
Δύο σημαντικά διαδοχικά γεγονότα σημειώθηκαν αναφορικά με το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της Enel κοντά στη Βενετία, το οποίο λειτουργεί με υδρογόνο. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύνδεσή της με τον αγωγό υδρογόνου από την Polimeri Europa (ENI), η μονάδα τέθηκε επιτυχώς σε λειτουργία, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με 100% χρήση υδρογόνου.

Οι κάτοικοι της Βενετίας είναι οι πρώτοι πολίτες παγκοσμίως που απολαμβάνουν τα οφέλη από το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της υδρογείου με μηδενικές εκπομπές ρύπων: το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Fusina που λειτουργεί 100% με υδρογόνο.

Μετά τα εγκαίνια των κτιριακών εγκαταστάσεων τον Απρίλιο του 2008, οι εργασίες για τις υποδομές και τον εξοπλισμό διενεργήθηκαν εντός των προγραμματισμένων χρονικών περιθωρίων. Η πρώτη δοκιμή του στροβίλου έγινε με χρήση μεθανίου την άνοιξη του 2009 και τώρα -μετά την αποπεράτωση του ειδικού αγωγού- το εργοστάσιο λειτουργεί πλέον αποκλειστικά με χρήση υδρογόνου.

Η αρχική σύνδεση του εργοστασίου με το εθνικό δίκτυο αποτελεί παγκόσμιο τεχνολογικό επίτευγμα, καθώς είναι η πρώτη μονάδα αυτού του τύπου που επιχειρεί κάτι τέτοιο. Ο καυστήρας σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά γι’ αυτό το πρόγραμμα από την Ερευνητική Ομάδα της Enel σε συνεργασία με την General Electric Oil & Gas - Nuovo Pignone.

Η μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας υδρογόνου στη Fusina είναι ισχύος 12 MW, ενώ ακόμα 4 MW παράγονται από την υπάρχουσα λιθανθρακική μονάδα μέσω της επανάχρησης του θερμού αέρα που παράγεται από τον στρόβιλο που κινείται με υδρογόνο. Η παραγόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με 60 εκατομμύρια kWh ετησίως, καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 20.000 νοικοκυριών και αποτρέπει την έκλυση 17.000 μετρικών τόνων ρύπων CO2 ετησίως.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε το 2008, το υδρογόνο που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία της μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας της Enel θα το προμηθεύει η εταιρεία πυρόλυσης Polimeri Europa (ENI), που χρησιμοποιεί υδρογόνο για τη λειτουργία των δικών της μονάδων. Η μονάδα, που είναι η πρώτη αυτής της κατηγορίας παγκοσμίως, έχει χτιστεί στον χώρο της μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας «Andrea Palladio» της Enel στη Fusina, δίπλα στις εγκαταστάσεις πετροχημικών του Porto Marghera, από όπου προμηθεύεται το υδρογόνο, το οποίο προκύπτει ως υπο-προϊόν της διαδικασίας επεξεργασίας.

Η συγκεκριμένη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα από τα προγράμματα που τελούν υπό την αιγίδα του Πάρκου Υδρογόνου, ενός κονσόρτιουμ που ιδρύθηκε το 2003 με την πρωτοβουλία της Ενωσης Βιομηχανιών της Βενετίας με χρηματοδότηση της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ από την Επαρχία Veneto και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το κονσόρτιουμ έχει στόχο την προαγωγή της ανάπτυξης και αποπεράτωσης τεχνολογιών με χρήση υδρογόνου στον τομέα των μεταφορών και της ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Porto Marghera.

Η μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας «Andrea Palladio» αντανακλά τη δέσμευση και την απόφαση της Enel να ανταποκριθεί στην πρόκληση της παραγωγής επαρκούς ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές με σεβασμό στο περιβάλλον.

Πέρα από την ηλεκτρική μονάδα υδρογόνου, η Fusina είναι πρωτοπόρος καθώς έχει μετατρέψει σε φιλικό προς το περιβάλλον όλο τον κύκλο παραγωγής, χρησιμοποιώντας με ασφάλεια 70.000 μετρικούς τόνους τυποποιημένου καυσίμου από απορρίμματα RDF. Το προϊόν των απορριμμάτων 300.000 ανθρώπων χρησιμοποιείται αντί του λιθάνθρακα στο boiler της μονάδας, γεγονός που όχι μόνο αξιοποιεί την ενέργεια που περιέχεται στα απορρίμματα, αλλά αποτρέπει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από αυτά.

Ποια είναι η Enel

Η Enel μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφελείας παγκοσμίως: παράγει, διανέμει και εμπορεύεται ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε πάνω από 52 εκατομμύρια πελάτες, σε είκοσι δύο (22) χώρες στην Ευρώπη, στη Βόρειο και στη Λατινική Αμερική. Με συνολική παραγωγική ισχύ 30.000 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρική, γεωθερμική, αιολική, φωτοβολταϊκά και βιομάζα) η Enel είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 20/08/2009)