Oι επιστήμονες που εργάζονται στα Παρατηρητήρια Βαρυτικών Κυμάτων Συμβολόμετρου Λέιζερ (LΙGΟ) κατάφεραν να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο και να ανακαλύψουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να συνθέσουν την εικόνα του Σύμπαντος 60 μόλις δευτερόλεπτα μετά τη δημιουργία του. Το πρόγραμμα LΙGΟ ασχολείται με τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων, αναδιπλώσεων του χωροχρόνου που έχουν προβλεφθεί από τον Αϊνστάιν στη Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας
Oι επιστήμονες που εργάζονται στα Παρατηρητήρια Βαρυτικών Κυμάτων Συμβολόμετρου Λέιζερ (LΙGΟ) κατάφεραν να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο και να ανακαλύψουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να συνθέσουν την εικόνα του Σύμπαντος 60 μόλις δευτερόλεπτα μετά τη δημιουργία του.

Το πρόγραμμα LΙGΟ ασχολείται με τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων, αναδιπλώσεων του χωροχρόνου που έχουν προβλεφθεί από τον Αϊνστάιν στη Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας. Τα βαρυτικά κύματα είναι παραμορφώσεις στη δομή του χωροχρόνου που προκαλούνται από μεγάλες επιταχυνόμενες μάζες και διαδίδονται με την ταχύτητα του φωτός. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βαρυτικά κύματα είναι ο μόνος τρόπος για να δούμε πώς ήταν το Σύμπαν τη στιγμή της γέννησής του.

Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες των επιστημόνων του LΙGΟ θα εξηγήσουν ανάμεσα στα άλλα και το γιατί και το πώς το Σύμπαν δομήθηκε με τον τρόπο που γνωρίζουμε σήμερα. Γιατί, δηλαδή, η ύλη συγκεντρώνεται μόνο μέσα στους γαλαξίες και ανάμεσά τους υπάρχουν μόνο κολοσσιαίες εκτάσεις διαστημικού κενού.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 21/08/2009)