Το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς της Ρωσίας, το Sukhoi PAK-FA, θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του. Ο γενικός διευθυντής της Sukhoi, πτέραρχος Μιχαήλ Πογκοσιάν, είπε: «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε η πρώτη πτήση να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2009. Η δημιουργία ενός τόσο προηγμένου αεροσκάφους συνοδεύεται πάντα από απροσδόκητα προβλήματα, τα οποία ελπίζω να έχουμε αντιμετωπίσει»
Το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς της Ρωσίας, το Sukhoi PAK-FA, θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του. Ο γενικός διευθυντής της Sukhoi, πτέραρχος Μιχαήλ Πογκοσιάν, είπε: «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε η πρώτη πτήση να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2009. Η δημιουργία ενός τόσο προηγμένου αεροσκάφους συνοδεύεται πάντα από απροσδόκητα προβλήματα, τα οποία ελπίζω να έχουμε αντιμετωπίσει».

Τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, όπως το αμερικανικό F-22 Ράπτορ Στελθ, είναι «αόρατα» στα ραντάρ και διαθέτουν τα πλέον προηγμένα συστήματα πλοήγησης και ελέγχου οπλικών συστημάτων. Την ίδια ώρα, η Sukhoi βρίσκεται στην αιχμή των ρωσικών προσπαθειών για διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της χώρας στις εξαγωγές επιβατικών αεροσκαφών χάρη στο Superjet 100.

Το νέο επιβατικό αεροσκάφος, που αποτελεί συμπαραγωγή της ρωσικής εταιρείας και της ιταλικής Finmeccanica, μπορεί να μεταφέρει 95 επιβάτες και θα ανταγωνισθεί τα αεροσκάφη μεσαίας ακτίνας δράσης της βραζιλιάνικης Embraer και της καναδικής Bombardier.

(από www.kathimerini.gr, 23/08/2009)