Μέχρι τώρα, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την εξάπλωση της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών είναι η υψηλή τιμή τους. Πρόσφατα όμως, έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας δίνει λύση προσφέροντας μια νέα τεχνολογία thin film με την οποία μπορούν να παραχθούν φτηνά ηλιακά στοιχεία αυτού του είδους τυπώνοντάς τα όπως μια εφημερίδα.
undefined undefinedΜέχρι τώρα, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την εξάπλωση της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών είναι η υψηλή τιμή τους. Πρόσφατα όμως, έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας δίνει λύση προσφέροντας μια νέα τεχνολογία thin film με την οποία μπορούν να παραχθούν φτηνά ηλιακά στοιχεία αυτού του είδους τυπώνοντάς τα όπως μια εφημερίδα.

Η νέα τεχνική αφορά την κάλυψη επιφανειών με μια μελανώδη ουσία που απορροφά το φως και μπορεί να παράγει ενέργεια με το ένα δέκατο του κόστους των παραδοσιακών τεχνολογιών. Το σημαντικό είναι ότι αντικαθίσταται η πολυέξοδη διαδικασία απόθεσης αερίων σε κενό αέρος με την χρήση ενός διαλύματος νανο-υλικού. Οι νέες κυυψέλες βασίζονται στη χρήση του ειδικού «μελανιού» το οποίο αποτυπώνεται πάνω σε επιφάνειες πλαστικού ή και ατσαλιού.

Τα νανο-υλικά είναι 10.000 φορές πιο λεπτά από μια τρίχα και το μέγεθός αυτό επιτρέπει τη δημιουργία πιο αποδοτικών συστημάτων. Τα φωτοβολταϊκά που παράγονται σήμερα είναι μόλις 1% αποδοτικά, ενώ η νέα τεχνολογία υπόσχεται ενεργειακή απόδοση της τάξης του 10%. Αναμένεται να είναι έτοιμη στα επόμενα πέντε χρόνια.