Το εντυπωσιακό ηλιακό αεροσκάφος αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας του ψυχιάτρου και αεροπλόου Μπερτράν Πικάρ και των ειδικών της ομάδας Solar Ιmpulse της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης. Το ΗΒ-SΙΑ, όπως ονομάστηκε, είναι ένα μονοθέσιο αυτόνομο αεροσκάφος ικανό να παραμείνει στους αιθέρες για μέρες

Το εντυπωσιακό ηλιακό αεροσκάφος αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας του ψυχιάτρου και αεροπλόου Μπερτράν  Πικάρ και των ειδικών της ομάδας Solar Ιmpulse της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης. Το ΗΒ-SΙΑ, όπως ονομάστηκε, είναι ένα μονοθέσιο αυτόνομο αεροσκάφος ικανό να παραμείνει στους αιθέρες για μέρες καθώς τροφοδοτείται αποκλειστικά και μόνο με την ενέργεια του ήλιου που αντλεί από τους ηλιακούς συλλέκτες με τους οποίους είναι καλυμμένη η επάνω επιφάνεια των φτερών του, συνολικού μήκους 63,4 μέτρων- όσο δηλαδή το άνοιγμα των φτερών ενός Α340-και έκτασης 200 τετραγωνικών μέτρων.

Ωστόσο παρά το επιβλητικό του μέγεθος το βάρος του ΗΒ-SΙΑ δεν ξεπερνά τους 1,6 τόνους καθώς είναι κατασκευασμένο από ίνες άνθρακα. Η «πουπουλένια» του υπόσταση άλλωστε συμβάλλει ώστε το αεροσκάφος να μπορεί να πετά στα 28.000 πόδια με μέση ταχύτητα 70 χλμ./ώρα. Πίσω από τις επιδόσεις του κρύβονται τέσσερις ηλεκτροκινητήρες ισχύος 10 ίππων όπως επίσης και μπαταρίες λιθίου βάρους 400 κιλών.

Στις 26 Ιουνίου το ηλιακό αεροσκάφος έκανε το δημόσιο ντεμπούτο του στο Ντίπεντορφ, στην Ελβετία.

Στόχος των ειδικών είναι τώρα ο γύρος του κόσμου, κάτι που κ. Πικάρ θεωρεί ότι θα ήταν εφικτό σε περίπου τρία χρόνια.

Από την άλλη, αρκετοί ειδικοί αντιτίθενται, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο όραμα ως παρακινδυνευμένο καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη επαρκείς δοκιμές μεγάλων αποστάσεων.

Ο κ. Πικάρ πριν από χρόνια έκανε τον γύρο του κόσμου με ένα αερόστατο και θα επαναλάβει το εγχείρημα με αυτό το σκάφος που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για άκρως παράτολμη προσπάθεια αφού τέτοιου είδους σκάφη δεν έχουν δοκιμαστεί σε μεγάλες πτήσεις. Ο Πικάρ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις με το σκάφος σύντομα και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το εγχείρημά του σε περίπου δύο χρόνια.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 30/08/2009)