Σε «λουκέτο» ενός ακόμη εργοστασίου της, το τρίτο μέσα στην τελευταία διετία, προχωρεί η Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) Romania, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγική υποδομή της στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία -που είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής soft-drinks στη Ρουμανία- προχωρεί στο κλείσιμο του εργοστασίου της στο Ιάσιο, το οποίο διαθέτει πάνω από 100 εργαζόμενους.

Σε «λουκέτο» ενός ακόμη εργοστασίου της, το τρίτο μέσα στην τελευταία διετία, προχωρεί η Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) Romania, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγική υποδομή της στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία -που είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής soft-drinks στη Ρουμανία- προχωρεί στο κλείσιμο του εργοστασίου της στο Ιάσιο, το οποίο διαθέτει πάνω από 100 εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημιώσεις ή θα μπορέσουν να μετακινηθούν σε άλλες διαθέσιμες θέσεις εργασίας μέσα στην εταιρεία.

Το εργοστάσιο στο Ιάσιο θα συνεχίσει να υφίσταται μόνο ως κέντρο διανομής των προϊόντων της Coca-Cola HBC και σ’ αυτή τη δραστηριότητα θα μπορέσουν να απασχοληθούν 32 άτομα. Η νέα αυτή αναστολή δραστηριότητας εργοστασίου της εταιρείας έρχεται μόλις λίγους μήνες έπειτα από το άλλο «λουκέτο» σε μονάδα στην πόλη Oradea (βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ρουμανίας), ενώ λίγο παλαιότερα είχε κλείσει και το εργοστασίου του Βουκουρεστίου. Το εργοστάσιο της Oradea ήταν μικρό και παλαιότερο από τα υπόλοιπα με μόνο δύο γραμμές παραγωγής. Ετσι, πλέον η εταιρεία διαθέτει τρία εναπομείναντα εργοστάσια εμφιάλωσης στην Τιμισοάρα, στο Πλοέστι και στην περιοχή Poiana Negri.

Πρόγραμμα

Η Coca-Cola HBC Romania έχει ξεκινήσει πολυετές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης στο κομμάτι της παραγωγής και διανομής στη Ρουμανία με στόχους τη μείωση του κόστους και την αποτελεσματικότερη παραγωγική δραστηριότητα.

Η εταιρεία στη Ρουμανία μαζί με την The Coca-Cola Company έχουν προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας εμφιαλώσεως φυσικού ανθρακούχου μεταλλικού νερού με την επωνυμία Dorna Apemin S.A. Στα προϊόντα της εξαγορασθείσας περιλαμβάνονται τα μεταλλικά νερά White Spring (μη ανθρακούχο), Poiana Negri (ανθρακούχο) και το Dorna (φυσικό ανθρακούχο).

Η εξαγορά της Dorna πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής της Coca-Coca HBC για επέκτασή της σε νέες κατηγορίες μη αλκοολούχων αναψυκτικών.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Coca-Cola HBC ανέθεσε στην εταιρεία ContourGlobal τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενοποιημένου κύκλου 6,1MW για τις ανάγκες του εργοστασίου της στο Πλοέστι. Ένα παρόμοιο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας έχει προγραμματιστεί να ανεγερθεί και στη μονάδα της Τιμισοάρα. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου τα αποτελέσματά του και σε συγκρίσιμη βάση στο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 4% στα 201 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή να υποχωρούν κατά 5% στα 0,55 ευρώ.

Πωλήσεις

Ο όγκος των πωλήσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, στα 1,033 δισ. unit cases. Ο κύκλος εργασιών κατέγραψε την ίδια στιγμή πτώση 1%, διαμορφούμενος στα 3,27 δισ. ευρώ. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε 310 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, συνυπολογιζόμενης της επίδρασης των καθαρών κεφαλαιουχικών δαπανών, αυξήθηκαν κατά 172 εκατ. ευρώ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 σημειώθηκαν ταμειακές εισροές της τάξεως των 122 εκατ. σε σύγκριση με ταμειακές εκροές της τάξεως των 50 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008. Σε επίπεδο β΄ τριμήνου και σε συγκρίσιμη βάση τα κέρδη της Coca-Cola 3E εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 7% διαμορφούμενο στα 194 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,53 ευρώ, υψηλότερα κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

(Από την εφημερίδα ΗΜΑΡΗΣΙΑ, 01/09/2009)