Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν, χθες στις Βρυξέλλες, ότι ακόμη είναι εξαιρετικά νωρίς να αφαιρεθεί από τις οικονομίες η κρατική στήριξη που δόθηκε για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Το EcoFin κατέληξε ότι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G-20, το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο, θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για τον συντονισμό των πολιτικών εξόδου από τη σημερινή, εξαιρετικά χαλαρή, δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν, χθες στις Βρυξέλλες, ότι ακόμη είναι εξαιρετικά νωρίς να αφαιρεθεί από τις οικονομίες η κρατική στήριξη που δόθηκε για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Το EcoFin κατέληξε ότι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G-20, το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο, θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για τον συντονισμό των πολιτικών εξόδου από τη σημερινή, εξαιρετικά χαλαρή, δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.

Ανώτερα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης επιβεβαίωναν, μάλιστα, ότι και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις (πλην των ευρωπαϊκών) συμφωνούν πως «ακόμη είναι πολύ νωρίς να δηλώσουμε νικητές» και ότι «η γενική αίσθηση είναι ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι να είμαστε σίγουροι για την ανάκαμψη». Προσέθεσε δε, ότι η κάθε κυβέρνηση θα λειτουργήσει με βάση τις συγκεκριμένες στρατηγικές που ήδη έχει αποφασίσει, αλλά ταυτόχρονα θα ανταλλάσσει πληροφορίες και θα ενημερώνει τις άλλες κυβερνήσεις για τα σχέδιά της.

Για παράδειγμα, κυβερνήσεις που διαθέτουν σημαντικά μερίδια στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών θα ήταν χρήσιμο να ενημερώνουν τους εταίρους τους πότε σκοπεύουν να πωλήσουν τις μετοχές αυτές, προκειμένου να μην υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Γιουνκέρ

«Τα χειρότερα έχουν περάσει για τώρα», υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προσθέτοντας ότι «ακόμα δεν έχει έρθει η ώρα να αφαιρέσουμε τη δημοσιονομική ώθηση». Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, υποστήριξε ότι «η στρατηγική έξοδος από την κρίση θα πρέπει να είναι συντονισμένη, πρώτα από όλα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και φυσικά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα το συζητήσουμε αυτό στην επόμενη συνάντηση του G20 στο Λονδίνο». Σχετικά με την πορεία των οικονομιών, ο κ. Αλμούνια υποστήριξε ότι ενώ υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης στην Ευρωζώνη, η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη. «Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος για τους επόμενους μήνες», παραδέχθηκε, καθώς «τα στοιχεία είναι ανησυχητικά».

Ανεργία

Η γερμανική πλευρά φαίνεται ότι πίεσε, κατά το χθεσινό EcoFin, να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες αναφορές σχετικά με τη στρατηγική εξόδου. Πλην, όμως, υπήρξαν αντιρρήσεις, με τη Γαλλία να πρωτοστατεί. Χαρακτηριστική η δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λεγκάρντ: «Η κρίση δεν έχει τελειώσει και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σημαντικές δυσκολίες, ενδεικτικό των οποίων είναι το ποσοστό ανεργίας σε κάθε χώρα». Προσέθεσε, πάντως, ότι η κυβέρνησή της θα επανεξετάσει το «πακέτο» στήριξης της οικονομίας, για να προχωρήσει στις όποιες απαραίτητες προσαρμογές.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν τους «27» να συμφωνούν ότι η συζήτηση σχετικά με τη στρατηγική εξόδου θα ανοίξει επί της ουσίας στις αρχές του επόμενου έτους. Άλλωστε και οι κυβερνήσεις εκτός Ευρώπης δείχνουν να συμφωνούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανώτερο στέλεχος της καναδικής κυβέρνησης (ο Καναδάς συμμετέχει στους G-7 και τους G-20) υποστήριζε χθες ότι τα μέτρα τόνωσης των οικονομιών πιθανότατα θα χρειαστεί να διατηρηθούν μέχρι το 2011. Το ζήτημα θα συζητηθεί στη συνάντηση του Λονδίνου το Σαββατοκύριακο και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα (24-25/9), στη Σύνοδο Κορυφής των G-20 στο Πίτσμπουργκ.

Φρένο στα μπόνους των τραπεζιτών

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν, χθες στις Βρυξέλλες, να προωθήσουν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό των αμοιβών προς τα τραπεζική στελέχη.

Στο EcoFin συμφωνήθηκε, στην επικείμενη Σύνοδο των G20 οι Ευρωπαίοι να προτείνουν την επιβολή ξεκάθαρων περιορισμών στις αμοιβές προς τους τραπεζίτες. «Ερχονται κοινωνικές εντάσεις στις χώρες μας, δεδομένης της κατάστασης στην αγορά εργασίας», προειδοποίησε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, Άντερς Μποργκ. «Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η παλιά κουλτούρα των μπόνους ανήκει στο παρελθόν».

Ηδη η γαλλική κυβέρνηση έχει καταθέσει τρεις εναλλακτικές προτάσεις: Την υιοθέτηση μιας μέγιστης αναλογίας επί των ακαθάριστων κερδών μιας τράπεζας που θα διατίθεται για αμοιβές στελεχών, την καθιέρωση ειδικού φόρου για τον χρηματοοικονομικό κλάδο και την καθιέρωση ενός συγκεκριμένου ορίου στο ύψος των μπόνους.

Τις προτάσεις αυτές υποδέχθηκαν θετικά οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με εξαίρεση τη Βρετανική. Πάντως και το Λονδίνο δείχνει να κάνει υποχωρήσεις το τελευταίο διάστημα, γεγονός που βοήθησε στο χθεσινό κλίμα συναίνεσης στο EcoFin.

Πιέσεις

Εξαιρετικά κρίσιμη, βέβαια, θεωρείται η στάση των ΗΠΑ. Ο Α. Μποργκ υποστήριξε, μάλιστα, ότι «έχουμε ασκήσει πολύ πίεση προς την άλλη όχθη του Ατλαντικού», προσθέτοντας ότι «είδαμε ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο Ομπάμα γι' αυτό το θέμα». Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπ. Λένιχαν, εμφανίστηκε, πάντως, επιφυλακτικός σχετικά με τις πιθανότητες η αμερικανική πλευρά να συναινέσει σε επιβολή περιορισμών στα μπόνους.

Οπως το 1999...

«Οι τραπεζίτες συμπεριφέρονται λες και βρισκόμαστε στο 1999 αλλά είναι 2009», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Α. Μποργκ, του οποίου η χώρα έχει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε.

Για τις αμοιβές

«Πρέπει να συζητήσουμε πρόσθετες δράσεις σχετικά με τις αμοιβές των κορυφαίων τραπεζικών στελεχών», αναφέρει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Α. Ντάρλινγκ, σε επιστολή προς τους 20 ομολόγους του.

Αυστηροί κανόνες

«Πρέπει να υιοθετήσουμε αυστηρότερους κανόνες για τις αμοιβές στο τραπεζικό σύστημα και να συνδέσουμε τα μπόνους με τις μακροχρόνιες επιδόσεις», υποστήριξε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ασμούσεν.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 03/09/2009)