Συνάντηση πραγματοποιήθηκε εχθές στην Πολωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ρωσίας και Κροατίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και της κ. Γιαντράνκα Κόσορ Όπως αναφέρει η κροατική εφημερίδα «Jutarnji List» η κ. Κόσορ είπε ότι «του παρουσίασα την πρότασή μας να περάσει ο αγωγός South Stream από την Κροατία».

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε εχθές στην Πολωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ρωσίας και Κροατίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και της κ. Γιαντράνκα Κόσορ  Όπως αναφέρει η κροατική εφημερίδα «Jutarnji List» η κ. Κόσορ είπε ότι «του παρουσίασα την πρότασή μας να περάσει ο αγωγός South Stream από την Κροατία».

Ο αγωγός South Stream θα επιτρέψει στη Μόσχα να τροφοδοτήσει την Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, την Κεντρική Ασία και το Καζακστάν.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο αγωγός θα συνδέει υποθαλάσσια τη Ρωσία με τη Βουλγαρία, όπου θα διακλαδωθεί αφενός βορειοανατολικά προς την Αυστρία, διερχόμενος από τη Σερβία αλλά αποφεύγοντας την Κροατία και, αφετέρου, προς το νότο, προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Κροατία, η οποία κατανάλωσε το 2008 3,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, καλύπτει το 60% των αναγκών της από ίδια παραγωγή και εισάγει το υπόλοιπο 40% από τη Ρωσία.

Υπάρχει κίνδυνος να βαρύνουν αρνητικά στον σχεδιαζόμενο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη περιβαλλοντικές ανησυχίες στην πόλη Μπουργκάς, στο ανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στην κρατική τηλεόραση της γείτονος BNT.

Χθες, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στη Πολωνία, ο κ. Μπορίσοφ συζήτησε τα κοινά ενεργειακά σχέδια της γείτονος με τη Ρωσία.

Μιλώντας στη βουλγαρική κρατική τηλεόραση, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν απειλείται το μέλλον του South Stream, παρά το ότι η Σόφια εμπλέκεται παράλληλα στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα του αγωγού Nabucco.