ΗΠΑ: Οι Ελληνικές Τράπεζες είναι Αντιμέτωπες με τους Υψηλότερους Κινδύνους στη Δυτική Ευρώπη

ΗΠΑ: Οι Ελληνικές Τράπεζες είναι Αντιμέτωπες με τους Υψηλότερους Κινδύνους στη Δυτική Ευρώπη
Energia.gr
Παρ, 4 Σεπτεμβρίου 2009 - 13:34
Τους υψηλότερους κινδύνους στη Δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει, μακροπρόθεσμα, ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα όπως εκτιμά ο υπεύθυνος πιστωτικής ανάλυσης στη Standard & Poor's κ. Λουίτζι Μότι, στην έκθεση "Αποτίμηση κινδύνου χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας χωρών: Ελλάδα", που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τους υψηλότερους κινδύνους στη Δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει, μακροπρόθεσμα, ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα όπως εκτιμά ο υπεύθυνος πιστωτικής ανάλυσης στη Standard & Poor's κ. Λουίτζι Μότι, στην έκθεση "Αποτίμηση κινδύνου χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας χωρών: Ελλάδα", που δόθηκε  στη δημοσιότητα.

"Αν και οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες συνέβαλαν στην ανάπτυξη, τα πρόσφατα χρόνια, του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και των παραδοσιακών αλλά και νέων δραστηριοτήτων των τραπεζών, πιστεύουμε ότι ο κλάδος εξακολουθεί να υπολείπεται των άλλων, περισσότερο ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών συστημάτων όσον αφορά το βαθμό διαφοροποίησης και ισχύος του", τονίζει ο κ. Λ. Μότι.

Ο ίδιος αναφέρει ότι "η χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση στην ελληνική οικονομία παραμένει χαμηλότερη, συγκριτικά με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη και αν οι ελληνικές τράπεζες έχουν, στο πρόσφατο παρελθόν, αναπτυχθεί ραγδαία, διευρύνοντας τη γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων τους, εκσυγχρονίζοντας το δίκτυο καταστημάτων τους, πραγματοποιώντας μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογία και βελτιώνοντας σημαντικά τις εσωτερικές λειτουργίες τους, παραμένουν, κατά τη γνώμη μας, λιγότερο εξελιγμένες σε σχέση με τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης".

Στην έκθεση της S&P υποστηρίζεται ότι "παρά την ισχυρή πραγματική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, η ελληνική οικονομία παραμένει, σύμφωνα με την άποψή μας, εγκλωβισμένη σε μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες. Η χώρα έχει το υψηλότερο, μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης, έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Θεωρούμε ότι αυτές οι ανισορροπίες, σε συνδυασμό με τις δομικές αδυναμίες της αγοράς εργασίας, είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας".

"Πιστεύουμε ότι οι πιστωτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλότεροι στην Ελλάδα από ό,τι στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, καθώς η ποιότητα ενεργητικού σε ένα σημαντικό μέρος των ελληνικών δανειστικών χαρτοφυλακίων δεν έχει δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια ενός πλήρους οικονομικού κύκλου", γράφει ο κ. Λ. Μότι.

Η S&P εκτιμά ότι τα ελληνικά πρότυπα διαχείρισης κινδύνου και κάλυψης κινδύνων είναι λιγότερο εξελιγμένα από το μέσο δυτικοευρωπαϊκό όρο. Επιπλέον, η κουλτούρα πληρωμών παραμένει πιο αδύναμη από ό,τι σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες και η τρέχουσα πτωτική στροφή της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιταχύνει την επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού.

"Η συνολική έκθεση στις γειτονικές χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Τουρκία και την Ουκρανία (όσον αφορά επενδεδυμένα κεφάλαια, προσφερόμενη ρευστότητα και μέγεθος δικτύου υποκαταστημάτων) έχει, συν τω χρόνω, αυξηθεί σημαντικά. Τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών. Βλέπουμε αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο στις ελληνικές τράπεζες, λόγω της σημαντικής έκθεσής τους σε αγορές με υψηλότερους οικονομικούς κινδύνους, συνεπεία των μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών που διαπιστώνονται σε ορισμένες από τις αγορές-στόχους και της απότομης οικονομικής επιβράδυνσης που βιώνουν", καταλήγει ο κ. Λ. Μότι.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)