Δεσμεύσεις Μπαρόζο για πιο Τολμηρά Μέτρα κατά της Κλιματικής Αλλαγής

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει τολμηρά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών της στους τομείς των μεταφορών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο.
energia.gr
Σαβ, 5 Σεπτεμβρίου 2009 - 01:32

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει τολμηρά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών της στους τομείς των μεταφορών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο.

«Πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε σε έναν πιο ριζοσπαστικό δρόμο για μια Ευρώπη πιο βιώσιμη μέχρι το 2020», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο σε κείμενό του στο οποίο καταγράφει τις προτεραιότητές του σε περίπτωση που ανανεωθεί η θητεία του για άλλα πέντε χρόνια.

«Η επόμενη Επιτροπή χρειάζεται να διατηρήσει την φορά προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών και ειδικά προς την κατεύθυνση της από-ανθρακοποίησης της ηλεκτρικής παροχής και του τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας και της αεροπορίας», αναφέρει ο κ. Μπαρόζο και προσθέτει πως «αυτό θα αποφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα στην ασφάλεια και την ενεργειακή παροχή».

Όσον αφορά την ενέργεια, τονίζεται ότι «ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά σχέδια για το μέλλον είναι η υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού υπερδικτύου ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ώστε να έχουμε εξασφαλισμένη και σταθερή παροχή ενέργειας που θα είναι σύμφωνη με τους στόχους μας για την Κλιματική Αλλαγή».

Μέχρι τώρα ο Μανουέλ Μπαρόζο έχει κερδίσει την υποστήριξη των κρατών-μελών και δεν έχει εμφανιστεί αντίπαλος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής. Εξακολουθεί να χρειάζεται όμως τη στήριξη των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων και των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Το Κοινοβούλιο έχει κρατήσει μια πιο «πράσινη» στάση από ότι τα διακυβερνητικά όργανα της Ένωσης στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών για την Κλιματική Αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών. Στους κόλπους του, οι Πράσινοι εναντιώνονται στην άνευ όρων επανεκλογή του Μπαρόζο, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποδέχτηκαν με συγκρατημένη αισιοδοξία τις δεσμεύσεις του για την Κλιματική Αλλαγή.