Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία της Βουλγαρίας παρουσιάζουν μια αρνητική εικόνα για την κατάσταση της χώρας, η οποία μαστίζεται από την ανεργία και την μεγάλη μείωση των επενδύσεων. Η ύφεση αυτή αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια ακόμα,ενώ από το 2011 και μετά, η μακροοικονομική πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας θεωρεί πως θα υπάρξει βελτίωση με κινητήριο μοχλό τις εξαγωγές

Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία της Βουλγαρίας παρουσιάζουν μια αρνητική εικόνα για την κατάσταση της χώρας, η οποία μαστίζεται από την ανεργία και την μεγάλη μείωση των επενδύσεων. Η ύφεση αυτή αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια ακόμα, ενώ από το 2011 και μετά, η μακροοικονομική πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας θεωρεί πως θα υπάρξει βελτίωση με κινητήριο μοχλό τις εξαγωγές.

 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ΒΤΑ, το ΑΕΠ για το 2009 θα παρουσιάσει μείωση 6,9%, ενώ οι επενδύσεις θα μειωθούν στο 26,5% του ΑΕΠ από 38,4% που ήταν το προηγούμενο έτος. Πρόσθετα προβλήματα δημιουργεί η ανεργία που έφτασε το 8% τον Ιούλιο, καθώς και η μείωση του ρυθμού αύξησης των μισθών. Τέλος, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο στο 2,3% το 2009, ενώ οι προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2010 μιλούν για συρρίκνωσή του κατά 2%.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η νέα κυβέρνηση Μπορίσοφ καλείται να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της ανάκαμψης, ενώ πληθαίνουν οι φωνές, όπως αυτή του Αμερικανού οικονομολόγου Στ. Χάνκε, που καλούν την πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας να συνάψει δάνειο με το ΔΝΤ.