Tο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου και της πορείας του αγωγού Nabucco θα συζητηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2009 στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα συνεδριάσει στο Στρασβούργο
Tο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου και της πορείας του αγωγού Nabucco θα συζητηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2009 στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα συνεδριάσει στο Στρασβούργο.

Οι Ευρωβουλευτές δεν ξέχασαν τι έγινε  με τη ρωσοουκρανικη διένεξη και με βάση την αρχή που θέλει το «προλαμβάνειν καλύτερο του καταστέλλειν» φέρνουν το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου στην πρώτη, μετά τις θερινές διακοπές σύνοδο της Ολομέλειας του Σώματος.

Σε σχετικό κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου υπενθυμίζεται η μεγάλη ταλαιπωρία των Ευρωπαίων, επισημαίνεται η σημαντικότητα του Φυσικού αερίου για την οικονομία, για τα νοικοκυριά, για την κάλυψη, γενικά κοινωνικών αναγκών  και προβάλλεται η ανάγκη να περιοριστεί η μεγάλη εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Τον Ιανουάριο του 2009, αναφέρεται σχετικά  17 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττονταν από τη χειρότερη κρίση που έχει δει το φυσικό αέριο τα τελευταία χρόνια. Πολλά σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία στην Ευρώπη έμειναν χωρίς θέρμανση από τη  διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία εξαιτίας  μιας διαφοράς αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου. Η κρίση ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από το βασικό προμηθευτή της, τη Ρωσία, και την ανάγκη θέσπισης κοινοτικής νομοθεσίας. 

Το φυσικό αέριο  παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση,   βοηθά γενικά στη λειτουργία των νοικοκυριών, καλύπτει ανάγκες της βιομηχανίας και ενδέχεται  να αποτελέσει το καθαρότερο καύσιμο του μέλλοντος για ένα μεγάλο μέρος των μεταφορών στην ΕΕ. 

Εξάρτηση 42-70% της ΕΕ από τη Ρωσία

Ωστόσο, το φυσικό αέριο, όπως άλλωστε και το πετρέλαιο, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τρίτες χώρες και κυρίως τη Ρωσία. Δεκαπέντε από τα κράτη μέλη της (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) εξαρτώνται απόλυτα από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, και συνολικά το 60% του αερίου που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εισαγόμενο. Αν οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το 42% του συνόλου, το ποσοστό εξάρτησης για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι πάνω από 70%. 

Σχετικό παράδειγμα αποτελεί η Ουγγαρία, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του Ουγγρου Ευρωβουλευτή  András Gyürk, με την κρίση αποδείχθηκε πώς είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου.
 
Κατά τη γνώμη του, τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ουγγαρίας θα πρέπει  να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να έχουν περισσότερες επιλογές  ως προς την προμήθεια καυσίμων.