Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να δαπανήσει 15 δις ευρώ ετησίως σε οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής. Η ευρωπαϊκή αυτή κίνηση προτάθηκε από την Επιτροπή και αναμένεται να «ταρακουνήσει» τα πράγματα ενόψει της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να δαπανήσει 15 δις ευρώ ετησίως σε οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής. Η ευρωπαϊκή αυτή κίνηση προτάθηκε από την Επιτροπή και αναμένεται να «ταρακουνήσει» τα πράγματα ενόψει της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις κυρίαρχο ρόλο έπαιξε το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης από τις ανεπτυγμένες οικονομίες προς τις αναπτυσσόμενες, καθώς η Ινδία και η Κίνα αρνούνται να υιοθετήσουν στόχους για τη μείωση των εκπομπών τους χωρίς σημαντικές δεσμεύσεις για βοήθεια από τα πλούσια κράτη που ευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό για το φαινόμενο εξαρχής.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή. Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας τόνισε τον «πραγματικό κίνδυνο» να μην καταλήξει η Κοπεγχάγη σε ένα θετικό αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως «ο κόσμος μπορεί να μην αντιληφθεί τον κίνδυνο μιας αποτυχίας μέχρι να είναι πολύ αργά».

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων οικονομιών για την καταπολέμηση του φαινομένου αναμένεται να φτάσουν τα 100 δις ευρώ ετησίως μέχρι το 2020. Το μισό από αυτό το ποσό θα καλυφθεί από τις κυβερνήσεις τους, την Ε.Ε. κατά 30% (15 δις) και τις ΗΠΑ κατά 24% (12 δις). Το υπόλοιπο μισό θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται όμως για ποσά πολύ λιγότερα από αυτά που έχουν ζητήσει χώρες όπως η Κίνα, επιστήμονες της οποίας εκτιμούν το κόστος της ίδιας στα 438 δις δολάρια ετησίως μέσα σε είκοσι χρόνια από τώρα. Η Επιτροπή δεν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Με την απόφαση αυτή πάντως προστίθεται ένα ακόμη αγκάθι στις σχέσεις φτωχών-πλουσίων, καθώς η Επιτροπή στην πρότασή της κάνει λόγο για πιθανή χρήση των πόρων για την αναπτυξιακή βοήθεια στο πακέτο ενίσχυσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για μια προοπτική που προκαλεί ήδη αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις και την κοινή γνώμη.