Το βιβλίο εξετάζει το φλέγον θέμα του πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα, όχι όμως αυτοτελώς και αποσπασματικά αλλά στο πλαίσιο της γεωπολιτικής του συνάφειας τόσο με τις γεωστρατηγικές όσο και με τις γεωοικονομικές σχέσεις των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων του κόσμου. Η γεωπολιτική σημασία του πετρελαίου μπορεί να κατανοηθεί μόνο αν εξεταστεί στα πλαίσια των διεθνών οικονομικών και πολιτικών αλληλεπιδράσεων.
Γιατί αυξομειώνονται οι τιμές, ποιες είναι οι ποσότητες των αποθεμάτων, ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τη ζήτηση και τα επίπεδα των τιμών, ποια συμφέροντα συγκρούονται, ποιες είναι οι στρατηγικές των χωρών και των εταιριών πετρελαίου;
Στο βιβλίο, πρώτον, αφού εξετάζεται η πολιτική, οικονομική και ιδεολογική διαμόρφωση του παγκοσμιοποιημένου σύγχρονου περιβάλλοντος, αναλύεται ο παγκόσμιος κλάδος του πετρελαίου και ιδιαίτερα, η προσφορά, η ζήτηση, η διαμόρφωση των τιμών, η ικανότητα διύλισης και τα αποθέματα του.
Εξετάζονται, δεύτερον, οι ιστορικές, γεωπολιτικές και οικονομικές σχέσεις που οικοδομούνται με βάση το πετρέλαιο, των χωρών και περιοχών που παράγουν το «μαύρο χρυσό». Η Ρωσική ομοσπονδία, η κεντρική Ασία και η Κασπία, οι ΗΠΑ, οι χώρες του ΟΠΕΚ, (Οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών εξαγωγικών κρατών), όπως το Ιράν, η Σ. Αραβία, η Αλγερία, η Λιβύη, η Βενεζουέλα, κλπ, η Κίνα, η Ινδία, η Ε ΄Ενωση, το Μεξικό και φυσικά η Ελλάδα.
Αναλύονται, τρίτον, οι νέες δομές της διεθνούς οικονομίας και οι αντινομίες του συστήματος οι οποίες προκαλούν μερικές ή καθολικές κρίσεις.
Τέταρτον, με βάση την οικονομετρική ανάλυση, επιχειρείται πρόβλεψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2020 και τα επίπεδα προσφοράς. Οι προτάσεις της μελέτης, οι εκτιμήσεις και τα πορίσματα, θεμελιώνονται με στοιχεία από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που συμπυκνώνονται σε εκατό πίνακες και πολλά διαγράμματα ώστε να γίνει ευκολότερα κατανοητή η ανάλυση.
Τέλος παρέχεται ευκρινής θεωρητική έκθεση των οικονομικών «σχολών» για τις αιτίες που προκαλούν τις κρίσεις που ιστορικά αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.
Με το έργο αυτό ο συγγραφέας δεν μένει στην απλή τεχνοκρατική παράθεση συμβάντων αλλά προσπαθεί να συνθέσει ιστορικά, φιλοσοφικά, οικονομικά και πολιτικά στοιχεία, δημιουργώντας μια ερμηνευτική δομή πάνω στην οποία στηρίζονται τα γεγονότα και οι αντιπαραθέσεις της εποχής μας.
Το βιβλίο προλογίζει ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος και το σχολιάζουν η κα. Μπόσση Μαίρη, επίκουρος καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πειραιά και ο διδάκτωρ οικονομικών κ. Ν. Λιούσης.
Συγγραφέας: Αθανάσιος Κουρματζής
Υπότιτλος: Η Διεθνής Οικονομία και οι Κρίσεις
Εκδόσεις: ΠΑΠΑΖΗΣΗ
Σελ.: 544
ISBN: 978-960-930977-6
Τιμή: €28,00