Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, επανέλαβε την πρότασή του για την επιβολή ενός φόρου άνθρακα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των νέων χρεώσεων για τα ορυκτά καύσιμα στη Γαλλία. «Δεν θα δεχθώ ένα σύστημα το οποίο εισάγει προϊόντα από χώρες που δεν σέβονται τους κανονισμούς (για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας τους στους εργαζόμενους ενός εργοστασίου στην ανατολική επαρχία της Εν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, επανέλαβε την πρότασή του για την επιβολή ενός φόρου άνθρακα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των νέων χρεώσεων για τα ορυκτά καύσιμα στη Γαλλία.

«Δεν θα δεχθώ ένα σύστημα το οποίο εισάγει προϊόντα από χώρες που δεν σέβονται τους κανονισμούς (για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας τους στους εργαζόμενους ενός εργοστασίου στην ανατολική επαρχία της Εν. «Θα πρέπει να επιβάλουμε ένα φόρο άνθρακα στα σύνορα της Ευρώπης. Θα ηγηθώ προσωπικά αυτής της προσπάθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει γίνει συχνά στόχος έντονης κριτικής ως υπέρμαχος του προστατευτισμού εξαιτίας των απόψεών του για την επιβολή δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη από χώρες οι οποίες δεν τηρούν τους διεθνείς στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αρκετοί αναλυτές υποστήριζαν χθες ότι η πρόταση Σαρκοζί, που ενδέχεται να έχει τη στήριξη αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

«Μια τέτοια απόφαση θα έθετε ευθέως τον αναπτυγμένο κόσμο σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα, την Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο διεθνές σύστημα εμπορίου», υποστηρίζει ο Σάιμον Τίλφορντ από το Κέντρο για τις Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. «Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως στείρος προστατευτισμός», όπως επισημαίνει.

Ο κ. Σαρκοζί υπεραμύνθηκε χθες των θέσεών του, οι οποίες έχουν ως στόχο να δικαιολογήσουν την επιβολή φόρου άνθρακα στη Γαλλία στην κοινή γνώμη. «Ο φόρος άνθρακα στα σύνορα αποτελεί φυσική εξέλιξη του φόρου άνθρακα στο εσωτερικό της χώρας. Το πιο σημαντικό είναι ότι η επιβολή ενός τέτοιου φόρου είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας μας. Δεν έχει να κάνει με θέμα προστατευτισμού», όπως υποστήριξε. «Είναι στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι».

Η Γαλλία είναι η πρώτη προηγμένη χώρα στον πλανήτη που θα εφαρμόσει, από το 2010, την επιβολή φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τον κ. Σαρκοζί, η επιβολή φόρου της τάξεως των 17 ευρώ ανά τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αν και υψηλότερη από την πρόταση για 14 ευρώ ανά τόνο που εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, είναι χαμηλότερη από τις εισηγήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται στο εσωτερικό της παράταξής του για το θέμα και τις επιπτώσεις που θα έχει στις αγροτικές περιοχές και τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι η επιβάρυνση που θα προκαλέσει ο νέος φόρος θα αντισταθμιστεί με ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος, αλλά και με τη χορήγηση ειδικών «πράσινων επιταγών» σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού.

«Η επιβολή του φόρου άνθρακα δεν θα επιβαρύνει τη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. Προκειμένου να είναι βέβαιο ότι δεν θα επιβαρυνθεί κανένα νοικοκυριό και καμιά επιχείρηση, θα δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή που θα εποπτεύει τις συνέπειες από την επιβολή του νέου φόρου, όπως ανακοίνωσε.

Ο «προστάτης» Σαρκοζί

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει γίνει συχνά στόχος έντονης κριτικής ως υπέρμαχος του προστατευτισμού εξαιτίας των απόψεών του για την επιβολή δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη από χώρες οι οποίες δεν τηρούν τους διεθνείς στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ/FINANCIAL TIMES, 11/09/2009)