Νομίζατε ότι οι οθόνες αφής που σας επιτρέπουν να αναζητείτε πληροφορίες κινώντας τα δάχτυλά σας είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας; Περιμένετε να δείτε τα επόμενα βήματα της ψηφιακής επανάστασης.

Νομίζατε ότι οι οθόνες αφής που σας επιτρέπουν να αναζητείτε πληροφορίεςκινώντας τα δάχτυλά σας είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας; Περιμένετε να δείτε τα επόμενα βήματα της ψηφιακής επανάστασης.

Το πληκτρολόγιο μέχρι πρόσφατα ήταν απαραίτητο στοιχείο της τεχνολογικής προόδου. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε ότι πλέον οι οθόνες δεν συνοδεύονται από αυτό, καθώς με την αφή μπορούμε να δώσουμε όλες τις οδηγίες. Τον περασμένο μήνα η Sony έθεσε σε κυκλοφορία ένα ακόμη μοντέλο του eΒook Reader με οθόνη αφής, που επιτρέπει στους χρήστες να γυρνούν σελίδες περνώντας οριζόντια το δάχτυλό τους πάνω από την οθόνη. Παράλληλα κυκλοφορούν κάθε είδους νέες οθόνες αφής: από media player μέχρι εκτυπωτές.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της αφής όμως πρόκειται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα με την κυκλοφορία των Windows 7. Στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού προγράμματος της Μicrosoft ο χρήστης θα μπορεί να κάνει τα πάντα με την αφή. Βέβαια, και οι κατασκευαστές ανταγωνίζονται ποιος θα βγάλει πιο γρήγορα ηλεκτρονικούς υπολογιστές με συμβατές οθόνες. Όλα αυτά σημαίνουν το τέλος του πληκτρολογίου, μπορεί όμως να έχουν και βαθύτερη σημασία.

Αλληλεπίδραση


«Όλα αυτά αποτελούν δραστική εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία», λέει ο Κρις Χάρισον, μέλος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον. «Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε συσκευές που μεσολαβούσαν στη σχέση μας με τα κομπιούτερ, που μας επέτρεπαν να τους μιλάμε. Η αφή μάς οδηγεί σε μια άμεση σχέση και αυτό αποτελεί μεγάλη αλλαγή». Οι πρώτες οθόνες που δέχονταν εντολές μέσω της αφής δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ΄60 στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν το 1972 σε σχολεία από μαθητές που άγγιζαν την οθόνη για να δώσουν τις απαντήσεις στις εξετάσεις τους. Τριάντα χρόνια πριν από το iΡhone είχαν κυκλοφορήσει ρολόγια Casio τα οποία είχαν κομπιουτεράκι και ο χρήστης χρησιμοποιούσε το δάκτυλό του για να κάνει αριθμητικές πράξεις. Το παράδειγμα του ποντικιού του ηλεκτρονικού υπολογιστή δείχνει πόσος χρόνος χρειάζεται προκειμένου να αφομοιωθεί η τεχνολογία από το ευρύ κοινό. Εφευρέθηκε το 1965, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1971, αλλά διαδόθηκε ευρύτατα με τα Windows 95, τρεις δεκαετίες μετά την εφεύρεσή του.

Ακριβές ή φθηνές, οι οθόνες αφής έχουν έναν βασικό τρόπο λειτουργίας. Το τζάμι της οθόνης συνδυάζεται με ένα διαφανές στρώμα αγώγιμου υλικού στο οποίο αποθηκεύεται ηλεκτρικό φορτίο. Όταν ακουμπά το δάκτυλο παίρνει ένα κομμάτι του φορτίου αυτού και τα δίκτυα που βρίσκονται στις γωνίες του υπολογιστή, μετρώντας τη μείωση μπορούν να εντοπίσουν ακριβώς το σημείο όπου ακουμπά το δάκτυλο.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 10/9/2009)