Δανία, η Χώρα του... Αιόλου με τα Ενεργειακά Επιτεύγματα

«Δανία του Νότου» οραματίζεται την Ελλάδα ο κ. Γ. Παπανδρέου. Η αναφορά του προέδρου του ΠαΣοΚ στη σκανδιναβική χώρα και στα ενεργειακά της επιτεύγματα ξένισε μόνο όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ραγδαίες και φιλικότερες προς το περιβάλλον μεταβολές της ενεργειακής πολιτικής.
Του Ι. Νικολόπουλου
Τρι, 15 Σεπτεμβρίου 2009 - 12:42

«Δανία του Νότου» οραματίζεται την Ελλάδα ο κ. Γ. Παπανδρέου. Η αναφορά του προέδρου του ΠαΣοΚ στη σκανδιναβική χώρα και στα ενεργειακά της επιτεύγματα ξένισε μόνο όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ραγδαίες και φιλικότερες προς το περιβάλλον μεταβολές της ενεργειακής πολιτικής. Η Δανία δεν θεωρείται απλώς η... «πράσινη» χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά με τον πλέον συνειδητοποιημένο πληθυσμό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, που χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, σε καθημερινή βάση ποδήλατο για τις μετακινήσεις του. Αποτελεί την πιο αυτάρκη ενεργειακά χώρα στον κόσμο, καθώς, πέρα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκονται στα χωρικά της ύδατα, έχει αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο ανεμογεννητριών, που εξασφαλίζει στη χώρα το 20% της ηλεκτρικής της ενέργειας και σειρά φορολογικών επιβαρύνσεων για εκείνους που επιβαρύνουν με διάφορους τρόπους το περιβάλλον.

Στη Δανία μάλιστα υπάγεται και το νησί που έχει εξελιχθεί στο «Κάμελοτ» των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Το Σάμσο, ένα νησί 4.300 κατοίκων, έχει αυτονομηθεί ενεργειακά από την υπόλοιπη χώρα, χάρη στο δίκτυο ανεμογεννητριών, ηλιακών συλλεκτών και εργοστασίων καύσης βιομάζας, που κατασκευάστηκαν μέσα σε διάστημα επτά ετών στα τέλη της δεκαετίας του ΄90. Την ίδια στιγμή το Σάμσο έχει μετατραπεί στον υπ΄ αριθμόν 1 τουριστικό προορισμό για Ευρωπαίους και Αμερικανούς που θέλουν να δουν και να ζήσουν από κοντά το «θαύμα» μιας κοινότητας χωρίς την εξάρτηση από το πετρέλαιο. Δημοφιλέστερο σημείο συνάντησης για τους «οικοτουρίστες» είναι τα καΐκια που προσεγγίζουν το «δάσος» των πλωτών ανεμογεννητριών, στα νότια και ανατολικά του νησιού. Ενδεικτικό της κατάστασης που συνολικά διέπει την ενεργειακή πολιτική της Δανίας είναι και η θέσπιση αντικινήτρων, μέσω μιας επαχθούς φορολογικής πολιτικής, για εκείνους που «επιμένουν» να κυκλοφορούν με συμβατικά αυτοκίνητα υψηλής κατανάλωσης βενζίνης ή δεν έχουν εξασφαλίσει κατάλληλες μονώσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα σπίτια τους.

Παράλληλα, οι Δανοί έχουν κατορθώσει να ενισχύσουν τη θέση τους στο ανατέλλον τοπίο των επαγγελμάτων που συνδέονται με τις εναλλακτικές και φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας. Ετσι, τόσο οι δανέζικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, κυρίως των ανεμογεννητριών, όσο και οι δανοί επαγγελματίες, τεχνίτες, μελετητές ή διευθυντές ενεργειακών προγραμμάτων είναι οι πλέον περιζήτητοι στον κόσμο, λόγω εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Δανία αποτελεί στην παρούσα φάση την πρώτη εξαγωγική χώρα στον τομέα των κατασκευαστικών επιτευγμάτων για την παροχή αιολικής ενέργειας, καθώς πάνω από το 90% των προϊόντων της διοχετεύεται στις αγορές της Γερμανίας ή της Ισπανίας.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 15/09/2009)