Η Σόφια Επιδιώκει Οικονομικά Οφέλη για να Στηρίξει τα Ρωσικά Ενεργειακά Προγράμματα

Η Σόφια Επιδιώκει Οικονομικά Οφέλη για να Στηρίξει τα Ρωσικά Ενεργειακά Προγράμματα
Energia.gr
Τετ, 16 Σεπτεμβρίου 2009 - 11:27
Τη διαπραγματευτική στάση που θα κρατήσει η Σόφια κατά την επίσκεψη του, την Πέμπτη, στη Μόσχα σκιαγράφησε εχθές ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας κ. Τράιτσο Τράικοφ, λέγοντας ότι η Βουλγαρία θα επιδιώξει οικονομικά οφέλη για να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στα μεγάλα ενεργειακά προγράμματα που χαίρουν ρωσικής υποστήριξης. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η συμμετοχή της Βουλγαρίας στα ρωσικά προγράμματα θα πρέπει να εντάσσονται στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αύξηση της ασφάλειας της προσφοράς.

Τη διαπραγματευτική στάση που θα κρατήσει η Σόφια κατά την επίσκεψη του, την Πέμπτη, στη Μόσχα σκιαγράφησε εχθές ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας κ. Τράιτσο Τράικοφ, λέγοντας ότι η Βουλγαρία θα επιδιώξει οικονομικά οφέλη για να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στα μεγάλα ενεργειακά προγράμματα που χαίρουν ρωσικής υποστήριξης. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η συμμετοχή της Βουλγαρίας στα ρωσικά προγράμματα θα πρέπει να εντάσσονται στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αύξηση της ασφάλειας της προσφοράς.

"Θα εκφράσουμε, κατά τη διάρκεια των επικείμενων συνομιλιών, την προσδοκία μας να δούμε οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας από τα κοινά προγράμματα", είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Τράικοφ. "Ολα αυτά θα πρέπει να τεθούν στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον της εξασφάλισης ασφάλειας της προσφοράς", πρόσθεσε.

Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση προχωρά σε επανεξέταση των σχεδίων για κατασκευή νέας μονάδας πυρηνικής ενέργειας καθώς και της συμμετοχής της στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, λέγοντας ότι επιθυμεί να εξετάσει κατά πόσον τα ενεργειακά προγράμματα συνάδουν με τα εθνικά συμφέροντα της γείτονος και τονίζοντας ότι θα ζητήσει τη σχετική συμβουλή της ΕΕ πριν πάρει αποφάσεις.

Αν και η κυβέρνηση Μπορίσοφ έχει πει ότι θα δώσει προτεραιότητα στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, που χαίρει της υποστήριξης των Βρυξελλών, έχει δηλώσει ότι προτίθεται να τηρήσει τη δέσμευσή της στο ανταγωνιστικό ρωσικό πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Ωστόσο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κ. Μπόικο Μπορίσοφ είπε την προηγούμενη εβδομάδα στην κρατική τηλεόραση ότι δεν βλέπει οφέλη από τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο σχεδιαζόμενο αγωγό που θα μεταφέρει από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς, στον Εύξεινο Πόντο ρωσικό αργό στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο Αιγαίο.

Η εκτίναξη, εξάλλου, του κόστους, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εσόδων του προϋπολογισμού και την έλλειψη χρηματοδότησης ώθησαν τη Σόφια σε επανεξέταση των σχεδίων για κατασκευή νέας μονάδας πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε, στο Δούναβη. Η απελθούσα κυβέρνηση είχε υπογράψει με τη ρωσική Atomostroyexport συμβόλαιο κατασκευής της νέας μονάδας ισχύος 2000 μεγαβάτ και είχε επιλέξει τη γερμανική RWE ως εταίρο, με συμμετοχή σε ποσοστό 49%.

Σήμερα ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας άφησε να εννοηθεί ότι το βουλγαρικό δημόσιο ενδέχεται να μειώσει στο 20% - από 51% - τη συμμετοχή του στη νέα μονάδα, καθώς ενδέχεται να αναζητήσει περισσότερους επενδυτές.

Το κλίμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων διαμόρφωσε στις αρχές του μήνα ο Ρώσος πρωθυπουργός κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, προτρέποντας τη Σόφια να επισπεύσει την επανεξέταση των σχεδίων και λέγοντας ότι στην περίπτωση που ακυρωθεί κάποιο από τα ρωσικά ενεργειακά προγράμματα η Μόσχα θα βρει εναλλακτικές λύσεις.