Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επανεξελέγη σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια δεύτερη πενταετή θητεία σε ψηφοφορία που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τους 736 ευρωβουλευτές, 382 ψήφισαν υπέρ του 53χρονου κεντροδεξιού ηγέτη και 219 κατά.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επανεξελέγη σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια δεύτερη πενταετή θητεία σε ψηφοφορία που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τους 736 ευρωβουλευτές, 382 ψήφισαν υπέρ του 53χρονου κεντροδεξιού ηγέτη και 219 κατά. Οι υπόλοιποι απείχαν ή δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία. Ο Μπαρόζο ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

Η υποψηφιότητά του είχε ήδη υποστηριχθεί από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ και η επανεκλογή του επικεφαλής της Επιτροπής ήταν βέβαιη επειδή οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί του είναι η κύρια δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο Μπαρόζο πήρε την ψήφο άνω του 50% των 736 ευρωβουλευτών, ενώ μια σχετική πλειοψηφία θα ήταν αρκετή. Η επίδοσή του θα επέτρεπε να αποφευχθεί μια δεύτερη ψηφοφορία αν ίσχυε η συνθήκη της Λισαβόνας. Με τη συνθήκη της Λισαβόνας είναι απαραίτητη μια απόλυτη πλειοψηφία.

Κατά την ψηφοφορία για την πρώτη θητεία του, τον Ιούλιο 2004, ο Μπαρόζο είχε συγκεντρώσει 413 ψήφους υπέρ, 251 κατά και 44 αποχές.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντερικ Ράινφελντ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαιρέτισε την επανεκλογή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για ακόμα πέντε χρόνια, εκτιμώντας ότι θα εγγυηθεί την "σταθερότητα" της Ευρώπης απέναντι στις μεγάλες "προκλήσεις" που έχει να αντιμετωπίσει.

"Χαίρομαι που βλέπω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα" την επανεκλογή του Πορτογάλου στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σε ανακοίνωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Αυτή η επανεκλογή μας προσφέρει την σταθερότητα που είναι απαραίτητη για να επικεντρωθούμε στις σημαντικές προκλήσεις" που έρχονται, "όπως η οικονομική κρίση ή η κλιματική αλλαγή", πρόσθεσε ο κεντροδεξιός σουηδός πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πολωνός Γέρζι Μπούζεκ, επίσης συντηρητικός, δήλωσε ότι πρόκειται για μια "νίκη της δημοκρατίας". "Δεν έχουμε πλέον πολιτικό κενό" στην Ευρώπη και "ο πρόεδρος Μπαρόζο μπορεί να ξεκινήσει να σχηματίζει την ομάδα του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή", πρόσθεσε. "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξε τις προθέσεις του" απαιτώντας από τον Μπαρόζο καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού να δεσμευτεί και να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια, εκτίμησε ο Μπούζεκ. "Η επανεκλογή αυτή αποτελεί μια καινούργια αρχή για τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επιτροπής", σημείωσε.