Ένα νέο πρόσωπο αναλαμβάνει δράση για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού Nabucco. Πρόκειται για το πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ. Γνωστός όμως είναι και ο μεγάλος ανταγωνιστής του, που σε αυτή την περίπτωση δεν είναι άλλος από τον άλλοτε σύμμαχό του, τον πρώην Γερμανό Καγκελλάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Ένα νέο πρόσωπο αναλαμβάνει δράση για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού Nabucco. Πρόκειται για το πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ. Γνωστός όμως είναι και ο μεγάλος ανταγωνιστής του, που σε αυτή την περίπτωση δεν είναι άλλος από τον άλλοτε σύμμαχό του, τον πρώην Γερμανό Καγκελλάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο Σρέντερ είχε δεχθή σκληρή κριτική όταν ανέλαβε, αμέσως μετά από την θητεία του στην Καγκελλαρία, σύμβουλος στο κονσόρτσιουμ NorthStream AG για τον αγωγό του φυσικού αερίου που κατασκευάζει η ρωσική Γκάζπρομ στην Βαλτική, παρακάμπτοντας την Πολωνία. Τώρα όμως αποκτά έναν απροσδόκητο αντίπαλο. Πρόκειται για τον άλλοτε συνοδοιπόρο του, Γιόσκα Φίσερ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προπαγανδίζει την κατασκευή του αγωγού Nabucco. Ο αγωγός αυτός θα μεταφέρη φυσικό αέριο από την κεντρική Ασία μέσω του Καυκάσου και της Τουρκίας στην Ευρώπη, χωρίς ρωσική συμμετοχή. Ο αγωγός θα κατασκευασθή από τον γερμανικό ενεργειακό όμιλο RWE από την Αυστρία μέχρι την Κασπία Θάλασσα και είναι «εξεχούσης  σημασίας». Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιόσκα Φίσερ. «Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και της Γερμανίας να διασφαλίση μια ποικιλομορφία στην ενεργειακή επάρκεια. Δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, το αντίθετο. Η Ρωσία θα παραμείνη ο βασικός προμηθευτής για την Ευρώπη και την Γερμανία. Αλλά η φρόνησις και η έρευνα επιτάσσουν και εναλλακτικές λύσεις», είπε ο κ. Φίσερ.

Βάσει λοιπόν αυτού του σκεπτικού, οι ενεργειακοί όμιλοι σχεδιάζουν έναν αγωγό, ο οποίος  θα κοστίση οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ και θα μεταφέρη στην Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και αργότερα από το Ιράκ και τον Περσικό κόλπο. Σύμφωνα με τον Φίσερ, η χρηματοδότησις του αγωγού είναι διασφαλισμένη. Οι ανάγκες της Ευρώπης είναι δεδομένες, οι χώρες της Κασπίας ενδιαφέρονται επίσης να προωθήσουν το φυσικό τους αέριο όχι αποκλειστικά μέσω της Ρωσίας όπως συμβαίνει σήμερα. «Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών θέλουν να ξέρουν, εάν οι Ευρωπαίοι θα υλοποιήσουν το εγχείρημα για να μην μείνουν στο τέλος με άδεια χέρια. Και αυτό θα κριθή μέσα στο τρέχον και το επόμενο έτος. Και εκτιμώ ότι θα κριθή θετικά», ανέφερε ο Φίσερ. Ο τελευταίος θα αναλάβη στους επόμενους μήνες για λογαριασμό του ομίλου RWE αποστολή στις χώρες της Κασπίας.

Η Τουρκία είναι η σημαντικώτερη ενδιάμεση χώρα που θα διασχίζη ο αγωγός. Ο Γιόσκα Φίσερ θέλει να πείση την ηγεσία της Άγκυρας ότι με τον αγωγό Nabucco θα έρθη πιο κοντά στην Δύση. «Θα υλοποιήση με το Nabucco το όραμά της για έναν δεύτερο ενεργειακό κόμβο στην γραμμή Ανατολής-Δύσεως, από την Ρωσία προς την Ευρώπη και έτσι θα αυξήση φυσικά το ειδικό της βάρος στην Ευρώπη», εκτίμησε ο κ. Φίσερ. Η ΕΕ, όπως είπε, θα πρέπει να στείλη το μήνυμα και να ανοίξη το κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ενέργεια. Αλλά για ολόκληρο το έργο ο Γιόσκα Φίσερ επιδιώκει μεγαλύτερη ανάμειξη της ΕΕ που θα υποχρέωνε και την Μόσχα να αντιμετωπίση το έργο θετικώτερα. Διότι μετά η μόνη προοπτική θα είναι, η συμμετοχή και ρωσικών εταιρειών στο έργο αυτό. Πάντως παρά την δραστηριοποίησή τους σε ανταγωνιστικούς αγωγούς, η προσωπική σχέσις του με τον πρώην Καγκελλάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν διαταράσσεται. Σε ιδιωτικό επίπεδο, είπε ο Γιόσκα Φίσερ, παραμένουν φίλοι.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 14/09/2009)