Δράση για τα νερά της Βαλτικής αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οκτώ από τις εννέα χώρες που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας είναι μέλη της ΕΕ(Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Σουηδία)
Δράση για τα νερά της Βαλτικής αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οκτώ από τις εννέα χώρες που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας είναι μέλη της ΕΕ(Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Σουηδία). 

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βαλτική, που δεν διαθέτει ειδικό προϋπολογισμό, έχει ως σκοπό την εξεύρεση κοινών λύσεων για διάφορες διασυνοριακές προκλήσεις, όπως είναι: ο καθαρισμός της θάλασσας από τη ρύπανση, η διασύνδεση των δικτύων ενέργειας και μεταφορών, η εξάλειψη των εμπορικών φραγμών και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος στα εκτενή εξωτερικά σύνορα της περιοχής  Στα παραδείγματα έργων που θα γίνουν περιλαμβάνονται οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων γύρω από τη Βαλτική, καθώς και η απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στα απορρυπαντικά. Η εφαρμογή των περιβαλλοντικών μέτρων εξαρτάται, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό και από τη συνεργασία με τη Ρωσία.

Σημειώνεται, πώς το οικοσύστημα της Βαλτικής Θάλασσας είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, καθώς τα νερά της θάλασσας είναι ρηχά (μόλις 50 ως 60 μέτρα βάθος, ενώ στη Μεσόγειο είναι 1500 μέτρα), το νερό αλλάζει αργά (μια φορά κάθε 30 χρόνια), και η μόλυνση προχωρημένη (λόγω του ανθρώπινου παράγοντα, πετρελαϊκών ατυχημάτων, ναυαγίων, πυρομαχικών, χημικών όπλων, κ.ά). Εκφράζεται, δε η άποψη, ότι ο γερμανο-ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου "Nord Stream" θα μπορούσε  να αποτελέσει ένα σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα. 

Η Βαλτική Θάλασσα,  είναι ήδη μολυσμένη από κατάλοιπα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (χημικά όπλα, πυρηνικά απόβλητα, βυθισμένα υποβρύχια, κλπ).