Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την εξαγορά του συνόλου ή τμήματος του μεριδίου που κατέχει το βουλγαρικό κράτος στην κοινοπραξία του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε εξέφρασε εχθές, Τετάρτη, ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας κ. Σεργκέι Σμάτκο, μία ημέρα πριν την επίσκεψή του στην Σόφια για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Τράιτσο Τράικωφ
undefined undefinedΤο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την εξαγορά του συνόλου ή τμήματος του μεριδίου που κατέχει το βουλγαρικό κράτος στην κοινοπραξία του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε εξέφρασε εχθές, Τετάρτη, ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας κ. Σεργκέι Σμάτκο, μία ημέρα πριν την επίσκεψή του στην Σόφια για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Τράιτσο Τράικωφ. 

«Είμαστε εις γνώσιν των προθέσεων της Βουλγαρίας για πιθανή πώληση του μεριδίου που διαθέτει, ύψους 51% του μετοχικού κεφαλαίου. Μία τέτοια προσφορά μάς ενδιαφέρει, μιας και, ως επενδυτές, επιθυμούμε να έχουμε τον έλεγχο των δαπανών», δήλωσε ο Σμάτκο, όπως μεταδίδει η βουλγαρική RBK Daily, χωρίς, ωστόσο, να αποσαφηνίσει το ύψος του μεριδίου που θα ενδιέφερε την ρωσική πλευρά, καθώς και μέσω ποίων κρατικών εταιρειών της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί η συμμετοχή αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική κρατική Atomstroyexport έχει επιλεγεί για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων ισχύος 1000 MW στο Μπέλενε της Βουλγαρίας. Ο σταθμός θα ανήκει κατά 51% στο βουλγαρικό Δημόσιο, ενώ το μειοψηφικό πακέτο θα κατέχει η γερμανική RWE. 

Άλλο ένα ζήτημα το οποίο δεν διασαφήνισε στις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Σμάτκο ήταν αυτό του κόστους κατασκευής του σταθμού, για το οποίο αρκέστηκε να αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις της ρωσικής πλευράς διαφέρουν από τις αντίστοιχες των Βουλγάρων κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι κατά καιρούς κάνουν λόγο για 10 δις ευρώ.

Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην Σόφια, ο κ. Σμάτκο, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Rossatom κ. Σεργκέι Κιριγιένκο, πρόκειται να συναντηθεί τόσο με τον κ. Τράικωφ, όσο και με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσωφ για συνομιλίες σχετικά με τα τρία μεγάλα κοινά ενεργειακά προγράμματα Ρωσίας- Βουλγαρίας – τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη και τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε.

Ο κ. Σμάτκο, εξάλλου, κάλεσε με δηλώσεις του την πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας να συνειδητοποιήσει την σημασία υλοποίησης των τριών αυτών σχεδίων, τα οποία, όπως τόνισε, θα μετατρέψουν την χώρα σε ενεργειακό κόμβο της Νότιας Ευρώπης.