Mειωμένη θα είναι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2009, αλλά θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά το επόμενο έτος, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του OPEC ο οποίος εμμένει σταθερά στις προηγούμενες προβλέψεις του. Φέτος, η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,56 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 84,05 εκατ. βαρέλια, ενώ για το 2010 o OPEC προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη, κάνοντας λόγο για αύξηση 0,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως στα 84,6 εκατ. βαρέλια.

Mειωμένη θα είναι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2009, αλλά θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά το επόμενο έτος, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του OPEC ο οποίος εμμένει σταθερά στις προηγούμενες προβλέψεις του.

Φέτος, η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,56 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 84,05 εκατ. βαρέλια, ενώ για το 2010 o OPEC προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη, κάνοντας λόγο για αύξηση 0,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως στα 84,6 εκατ. βαρέλια.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η βελτιωμένη οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Αύγουστο βοήθησε την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να σταθεροποιηθεί. Μέχρι στιγμής, η ζήτηση πετρελαίου ήταν ισχυρότερη στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως Κίνα, Ινδία και Μ. Ανατολή.

Σταθεροποιημένες έκλεισαν οι αγορές εμπορευμάτων το βράδυ της Πέμπτης, μετά από έντονες διακυμάνσεις ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στις πρωινές συναλλαγές η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου υποχωρούσε κατά 40 σεντς στα 72,07 δολάρια το βαρέλι. Κατά 36 σεντς υποχωρούσε και η τιμή του Μπρεντ που διαπραγματευόταν στα 71,19 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού έκλεισε την Πέμπτη με οριακή πτώση κατά 4 σεντς στα 72,47 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ έκλεισε την Πέμπτη στο Λονδίνο μειωμένη κατά 12 σεντς στα 71,55 δολάρια το βαρέλι.

Το φυσικό αέριο συνεχίζει να καταγράφει αξιοσημείωτες μεταβολές. Έτσι το συμβόλαιο Οκτωβρίου έκλεισε στα 3,462$/ΜΜbtu με απώλειες 7,9% ενώ στα υψηλά της συνεδρίασης κατέγραφε κέρδη μέχρι και 3,7%.