Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, κ. Simeon Djankov, μιλώντας στη βουλγαρική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η χώρα του αναζητά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. πιθανούς επενδυτές για την κατασκευή της πυρηνικής μονάδας στο Μπέλενε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, κ. Simeon Djankov, μιλώντας στη βουλγαρική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η χώρα του αναζητά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. πιθανούς επενδυτές για την κατασκευή της πυρηνικής μονάδας στο Μπέλενε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδιαφέρον για τη μονάδα του Μπέλενε έχει ήδη επιδείξει η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εξεταστούν οι προσφορές πότε και θα επιλεγεί η καλύτερη εξ αυτών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, η Βουλγαρία σκοπεύει να μειώσει το μετοχικό της κεφάλαιο στο έργο από 51% σε 20%-30%.

Η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού ΝΕΚ έχει την πλειοψηφία των μετοχών στη μονάδα και έχει έρθει σε συμφωνία με τη ρωσική "Atmomstroyexport" για την κατασκευή των αντιδραστήρων, ισχύος 1.000 μεγαβάτ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Βουλγαρίας, υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είχε επιλέξει τη γερμανική εταιρία ηλεκτρισμού RWE ως στρατηγικό εταίρο στο project του Μπέλενε, με το 49% των μετοχών.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν Βούλγαροι οικονομικοί αναλυτές, τα σχέδια της γερμανικής εταιρίας για "άνοιγμα" στην πυρηνική αγορά της Βουλγαρίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς δεν είναι δυνατή η εξεύρεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε, επίσης, ξεκινήσει συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση για τη λήψη δανείου, ύψους 3,8 δισ. ευρώ για τη διεκπεραίωση του έργου, προσφέροντας μάλιστα σχετικές εγγυήσεις.

Μάλιστα, ανέθεσε στην BNP Paribas SA, το μεγαλύτερο "παίχτη" στην τραπεζική αγορά της Γαλλίας, να κανονίσει δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η κατασκευή της πυρηνικής μονάδας στο Μπέλενε, το συνολικός κόστος της οποίας εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 4 και 10 δισ. ευρώ.

Η μειωμένη κερδοφορία της ΝΕΚ, που ήταν απόρροια της πτώσης στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της οικονομικής κρίσης, την ανάγκασαν να αθετήσει τους όρους του δανείου, καθιστώντας το ανακλητό.

Η νέα κυβέρνηση του κεντροδεξιού κόμματος GERB δεν φαίνεται διατεθειμένη να παράσχει κρατικές εγγυήσεις για κανενός είδους δάνειο αυτού του τύπου και έχει πει πως θα προχωρήσει σε ενδελεχή μελέτη και έρευνα όλων των παραμέτρων του έργου.