H Elecricite de France συζητεί με την Gazprom για να μπει στο project – Νέα δεδομένα και στις ρωσοτουρκικές σχέσεις και μηνύματα Μόσχας εν αναμονή …της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Τελικά, όταν οι εκλογές θα έχουν περάσει και η Αθήνα θα επιβιβαστεί και πάλι στο «τρένο» των γεωπολιτικών εξελίξεων, είναι σίγουρο πως, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά σε σχέση με τα όσα είχαμε ως τώρα για δεδομένο.

H Elecricite de France συζητεί με την Gazprom για να μπει στο project – Νέα δεδομένα και στις ρωσοτουρκικές σχέσεις και μηνύματα Μόσχας εν αναμονή …της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Τελικά, όταν οι εκλογές θα έχουν περάσει και η Αθήνα θα επιβιβαστεί και πάλι στο «τρένο» των γεωπολιτικών εξελίξεων, είναι σίγουρο πως, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά σε σχέση με τα όσα είχαμε ως τώρα για δεδομένο.

Καταρχήν στα καθ΄ ημάς, η υπογραφή της ίδρυσης της ελληνορωσικής εταιρείας που θα «τρέχει» το έργο είναι το επόμενο βήμα, το οποίο προφανέστατα περιμένει την ολοκλήρωση της εκλογικής αναμέτρησης.

Αλλά την ίδια ώρα γύρω μας υπάρχει κοσμογονία – ακόμη και χωρίς να συμπεριλάβουμε στο σκηνικό τα όποια συμπεράσματα των χθεσινών συνομιλιών που είχε εφ΄όλης της ύλης στην Σόφια ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο.

Πλέον πρόσφατη εξέλιξη: οι Γάλλοι της Electricite de France θέλουν να μπουν στο νέο σχέδιο! Ο Νμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση του ‘τσάρου’ με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν, συζητήθηκε η συγκεκριμένη προοπτική.

Δυνητικός εταίρος της Gazprom – και της ιταλικής ΕΝΙ – μοιάζει η Electricite de France (EDF). Και δημοσιεύματα στον ρωσικό τύπο κάνουν λόγο για επικείμενο υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο θα προβλέπει την απόκτηση από τον γαλλικό όμιλο ηλεκτρισμού του 10% των μετοχών στον South Stream και την υπογραφή συμφωνιών για παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου σε βάθος χρόνου για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της EdF.

Διαφοροποίηση πηγών

Εκπρόσωποι, μάλιστα, της τελευταίας κάνουν λόγο σε γαλλικά μέσα επικοινωνίας για ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας αερίου, οι οποίες προσώρας ακούνε σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα στο όνομα “Gaz de France”.
Εξέλιξη …προτελευταία: προχωρούν οι επαφές Ρώσων – Σλοβένων για την συμμετοχή και της Σλοβενίας στον South Stream! Προ ημερών, ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβενίας, Ματέι Λαχόβνικ, εκτίμησε πως θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον αγωγό εντός του μηνός, με δεδομένα και ατ όσα διημείφθησαν προσφάτως στο Γκντανσκ της Πολωνίας μεταξύ του Πούτιν και του Σλοβένου πρωθυπουργού Μπορούτ Πάχορ.

Εξέλιξη …των αρχών του μήνα: η Κροατία, μία από τις πλέον πληγείσες από την ρωσοουκρανική διένεξη για το αέριο χώρες της Ευρώπης, κτύπησε και αυτήν την πόρτα του South Stream.

“Παρουσίασα στο Ρώσο πρωθυπουργό την πρότασή μας για το πέρασμα του South Stream από την Κροατία,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της χώρας Γιανράνκ Κοσόρ. Ο Κροάτης ηγέτης είδε τον Πούτιν επίσης στο Γκντανσκ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πέρσι η Κροατία κατανάλωσε 3,4 δισεκατομμύρια  κυβικά μέτρα. φυσικού αερίου – περίπου όσο η χώρα μας -  εκ των οποίων το 60% προήλθε από δική της παραγωγής και το υπόλοιπο από εισαγωγές από την Ρωσία. Άρα, αντιληπτοί ο λόγοι του ενδιαφέροντος.

Οι Τούρκοι και εμείς

Εξέλιξη …διαρκείας: η Τουρκία σε ρόλο Ουκρανίας. Θα θυμάστε την πρόσφατη ρωσοτουρκική συμφωνία για διέλευση του υποθαλάσσιου τμήματος του South Stream μέσα από την τουρκική υφαλοκρηπίδα στην μαύρη Θάλασσα, αφού η «αρκούδα» θέλει να αποφύγει τα ουκρανικά χωρικά ύδατα.

Με δεδομένα ότι οι τριβές Μόσχας – Κίεβου συνεχίζονται, δεν είναι παράλογο που ο Βλάντιμιρ Πούτιν φέρεται να δήλωσε, μιλώντας σε κλειστή συνάντηση του Valdai Club, ενός club τραπεζιτών, επιχειρηματιών, τεχνοκρατών και πολιτικών, ανάλογου της λέσχης Μπίλντεμπεργκ, ότι  «η Τουρκία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Ουκρανία ως το κύριο διάδρομο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη»

 «Η Ρωσία είναι αποφασισμένη με κάθε τρόπο να απεξαρτηθεί από τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια κάποιων κύκλων της Δύσης στην Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά το DefenceNet επικαλούμενο δηλώσεις από πηγή της ρωσικής κυβέρνησης από την Μόσχα. Η συγκεκριμένη πηγή τόνισε με έμφαση ότι «περίπου το 80% του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ρωσίας προς την Ευρώπη περνάει από την Ουκρανία. Αφού υπάρχει η γνωστή πολιτική συμπεριφορά της Ουκρανίας στη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη λόγω των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων μας με το Κίεβο, η Ρωσία αναζητεί τρόπους να διαφοροποιηθούν οι διαδρομές του φυσικού αερίου. Δεν έχουμε κάνει όλο αυτό τον σχεδιασμό για να αντικατασταθεί το πρόβλημα της Ουκρανίας με ένα άλλο πρόβλημα της Ελλάδας ή της Βουλγαρίας. Αναζητούμε σοβαρές και σταθερές συμμαχίες οι οποίες να στηρίζονται επάνω στην αντίληψη του αμοιβαίου οφέλους, αν όχι σε πολιτικές βάσεις».

Το ρωσικό μήνυμα, λοιπόν, προς την αφεντιά μας και την Σόφια μοιάζει σαφές. Κι αν κάποιοι αρέσκονται σε συνομωσιολογίες του τύπου «η Ουάσινγκτον δείχνει τα δόντια της, δεν είναι τυχαίο που είχαμε πολιτική αλλαγή στην Βουλγαρία και, ως φαίνεται, θα έχουμε και στην Ελλάδα, σε μία περίοδο κατά την οποία τρέχουν οι εξελίξεις για τον South Stream», η πολιτική της Μόσχας φαίνεται να παραπέμπει σε μια κλασική ελληνική παροιμία: έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια»…

Όπερ έστι μεθερμηνευόμενον, ότι μετά τις εκλογές χρειάζονται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί περί τα γεωπολιτικά της ενέργειας.

(Δημοσιεύεται και στην εφημερίδα «Αξία»)