Ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Τράικο Τράικοφ συναντήθηκε εχθές το απόγευμα στη Σόφια με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η εξέλιξη των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα οι αγωγοί South Stream και «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», καθώς και ο πυρηνικός σταθμός στο Μπέλενε.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Τράικο Τράικοφ συναντήθηκε εχθές το απόγευμα στη Σόφια με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η εξέλιξη των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα οι αγωγοί South Stream και «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», καθώς και ο πυρηνικός σταθμός στο Μπέλενε.

Ο κ. Τράικοφ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συμφώνησαν στη συγκρότηση μεικτών επιτροπών εμπειρογνωμόνων για τη μελέτη του έργου για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream οι οποίες θα εκδίδουν ανακοίνωση για την πρόοδο των εργασιών τους κάθε δύο εβδομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης την κατασκευή της πυρηνικής μονάδας στο Μπέλενε, της Βουλγαρίας.

Η βουλγάρικη πλευρά προτίθεται να προσφέρει για πώληση σημαντικό μέρος από τα 51 % του μετοχικού κεφαλαίου του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, το οποία προς το παρόν ελέγχει η βουλγάρικη Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, δήλωσε ο κ. Τράικοφ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βούλγαρου αξιωματούχου, η Σόφια θα απευθυνθεί σε ενδιαφερόμενους Ρώσους αλλά και Ευρωπαίους επενδυτές, με το σκεπτικό να εξασφαλίσει «εξισορροπημένη» κατανομή των μετοχών, ενώ το Δημόσιο της Βουλγαρίας θα διατηρήσει ποσοστό της τάξης 20% έως 30%, ώστε να είναι σε θέση να επηρεάζει την πορεία των εξελίξεων.

Εξάλλου ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ επιβεβαίωσε σήμερα τις επιφυλάξεις της κυβέρνησης για την σκοπιμότητα κατασκευής του σταθμού στο Μπέλενε, που θα κοστίσει δέκα δις ευρώ (σύμφωνα με υπολογισμούς κυβερνητικών στελεχών στη Σόφια) ή τέσσερα έως έξι δις ευρώ, κατά τις εκτιμήσεις του διευθυντή της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, όπως έγραψε ο βουλγαρικός Τύπος.

Κύρια αιτία για την αλλαγή θέσης από την Σόφια για το έργο θεωρείται, σύμφωνα με τους αναλυτές, η προειδοποίηση του επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας «Atmomstroyexport» Νταν Μπέλενκι, ότι η ανάδοχος εταιρία θα ζητήσει δια της δικαστικής οδού τις αποζημιώσεις που προβλέπει το συμβόλαιο για την κατασκευή του σταθμού στο Μπέλενε.

Οι συζητήσεις με τη ρωσική αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Σμάτκο συνεχίστηκαν με το υπουργικό συμβούλιο, παρουσία του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο κ. Σμάτκο είπε από την πλευρά του ότι το σχέδιο για την κατασκευή πυρηνικής μονάδας στο Μπέλενε είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα που έχει συμμετάσχει η Ρωσία. «Συμφωνήσαμε να κάνουμε ένα νομικό και οικονομικό έλεγχο σχετικά με τη σημερινή του κατάσταση για την ανάπτυξη μιας συντονισμένης προσέγγισης για τους συμβατικούς όρους και το μοντέλο χρηματοδότησης του έργου Μπέλενε» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας. Επίσης επιβεβαίωσε την προθυμία της Μόσχας να κατασκευάσει κοντά στην μικρή πόλη Μπέλενε, στις ακτές του Δούναβη, «έναν πυρηνικό σταθμό - υπόδειγμα, τον καλύτερο, ασφαλέστερο και πλέον σύγχρονο σταθμό στην Ευρώπη».

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Σμάκτο ότι η Σόφια θα επωφεληθεί από τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, από τη Μαύρη Θάλασσα παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε ο κ. Μπορίσοφ τόνισε ότι «θα πρέπει να μελετήσουμε κάθε λεπτομέρεια για να δούμε ποιο θα είναι το όφελος για τη Βουλγαρία».

Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει ήδη πει ότι θα δώσει προτεραιότητα στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο του αγωγού Nabucco, που προορίζεται να φέρει αέριο από την  Κασπία μέσω των Βαλκανίων στην κεντρική Ευρώπη και θα μειώσει έτσι την εξάρτηση της  Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Ήταν σημαντικό για εμάς να ακούσουμε ότι οι αγωγοί Nabucco και South Stream δεν είναι αντίπαλοι. Εμείς συμμετέχουμε ισότιμα και στους δύο. Το όφελος για εμάς είναι ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα έρθει στα σύνορα μας» δήλωσε ο Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σμάκτο.

Τέλος, στο θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καμία ένδειξη μετακίνησης από τις γνωστές μέχρι τώρα επιφυλάξεις της νέας κυβέρνησης στη Σόφια δεν σημειώθηκε στο διακυβερνητικό διάλογο.

Το συμπέρασμα αυτό διατύπωσαν Βούλγαροι παρατηρητές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, ότι η ρώσικη πλευρά θα απαντήσει το ταχύτερο δυνατόν στις περιβαλλοντολογικές ανησυχίες της Σόφιας, για τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός Τράικοφ υπέβαλε πολυάριθμες ερωτήσεις, όπως είπε ο κ. Σμάκτο.