Με Εντυπωσιακούς Ρυθμούς Αυξάνεται η Παγκόσμιος Αγορά Φωτοβολταϊκών, στα 6,8 GW μόνο το 2009

Με Εντυπωσιακούς Ρυθμούς Αυξάνεται η Παγκόσμιος Αγορά Φωτοβολταϊκών, στα 6,8 GW μόνο το 2009
του Κ. Ν. Σταμπολή στο Αμβούργο
Δευ, 21 Σεπτεμβρίου 2009 - 14:00
Τις πύλες του άνοιξε σήμερα στο Αμβούργο, στην Γερμανία, το 24ο Ευρωπαϊκό Ηλιακό Συνέδριο και Έκθεση, η οποία θεωρείται μία από τις πλέον σημαντικές ετήσιες εκδηλώσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών. Η Έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο του Αμβούργου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, φιλοξενεί 943 περίπτερα
Τις πύλες του άνοιξε σήμερα στο Αμβούργο, στην Γερμανία, το 24ο Ευρωπαϊκό Ηλιακό Συνέδριο και Έκθεση, η οποία θεωρείται μία από τις πλέον σημαντικές ετήσιες εκδηλώσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών. Η Έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο του Αμβούργου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, φιλοξενεί 943 περίπτερα από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, από τις ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία κλπ. (από 34, συνολικά, χώρες) ενώ με ομιλίες και παρουσιάσεις τους συμμετέχουν 1.300 εισηγητές από 72 χώρες. Εφέτος ο αριθμός των επιστημονικών ανακοινώσεων έχει φθάσει τις 1.580 σημειώνοντας μία αύξηση κατά 20% σε σύγκριση με το περυσινό συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί  την ίδια χρονική περίοδο στην Βαλένθια της Ισπανίας. 

Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Peter Helm, εκτελεστικός διευθυντής της όλης εκδήλωσης, παρατήρησε ότι: «ο πολύ μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων εκθετών από όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει ότι τα ηλιακά φωτοβολταϊκά (Φ/Β) έχουν εξελιχθεί πλέον σε μία βιώσιμη βιομηχανική δραστηριότητα με σημαντικές μελλοντικές προοπτικές και ένα ιδιαίτερα υψηλό δυναμικό ανάπτυξης. Τα φωτοβολταϊκά πολύ σύντομα θα εκπροσωπούν ένα σοβαρό και ανταγωνιστικό τμήμα της Ευρωπαϊκής αλλά και της διεθνούς αγοράς ηλεκτρισμού». Η θεματολογία που καλύπτει το φετινό συνέδριο είναι εξαιρετικά ευρεία και περιλαμβάνει τομείς όπως μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από Φ/Β, μικρές και μεσαίες μονάδες Φ/Β, ανεξάρτητα (stand-alone) Φ/Β συστήματα, λεπτού πάχους Φ/Β κύτταρα (thinfilmsolarcells), σύνθετα Φ/Β κύτταρα (cells on glass, flexible materials), προηγμένες βιομηχανικές μεθόδους παραγωγής Φ/Β, φωτοβολταϊκά εξαρτήματα και περιφερειακά, engineering system integrators, αρχιτεκτονικές εφαρμογές Φ/Β σε κατοικίες και κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία κλπ. 

Όπως σημείωσαν αρκετοί από τους ομιλητές κατά τις πρώτες συνεδριάσεις ο ρυθμός ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών, τόσο από άποψης βιομηχανικής παραγωγής όσο και εφαρμογών, τους τελευταίους 12 μήνες υπήρξε εντυπωσιακός παρά την αρνητική διεθνή οικονομική συγκυρία. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της European PhotoVoltaic Industry Association (EPIA) οι συνολικές πωλήσεις το 2009 εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 6,8 GW, σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι. Το νούμερο αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς πλησιάζει το 50% της συνολικής παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος από Φ/Β. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EPIA σε ανοδική τροχιά, μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας είναι η αγορά των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα του σχεδίου τόνωσης της οικονομίας από τη διοίκηση Obama, ενώ συνεχίζεται η έντονη ανάπτυξη των αγορών σε Ινδία και Κίνα. Εάν συνεχισθεί η σημερινή αναπτυξιακή τάση, παρατηρεί τελευταία έκθεση της ΕΡΙΑ, το ετήσιο μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, αναμένεται να φθάσει τα 22 GW το 2013 το οποίο σημαίνει μία ετήσια μικτή ανάπτυξη (CAGR) της τάξης του 32% την περίοδο 2008 – 2013. Αλλά και το συντηρητικό σενάριο της ΕΡΙΑ, προβλέπει εξίσου μεγάλη ανάπτυξη με ετήσιους ρυθμούς 17% και μέγεθος αγοράς στα 12 GW.