Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ-Ναΐμι δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ότι ο OPEC δεν θα χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή του την επόμενη χρονιά, βάσει των πλέον πρόσφατων προβλέψεων για την προσφορά και τη ζήτηση. Η ζήτηση για το πετρέλαιο Σαουδικής Αραβίας αυξάνεται και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ-Ναΐμι δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ότι ο OPEC δεν θα χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή του την επόμενη χρονιά, βάσει των πλέον πρόσφατων προβλέψεων για την προσφορά και τη ζήτηση.  Η ζήτηση για το πετρέλαιο Σαουδικής Αραβίας αυξάνεται και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βάσει των τρεχουσών εκτιμήσεων για τη ζήτηση και την προσφορά, δεν υπάρχει ανάγκη μείωσης της παραγωγής, δήλωσε ο Ναΐμι, σημειώνοντας πάντως ότι η αγορά είναι ιδιαίτερα ενεργή και τίποτα δεν αποκλείεται.

«Η παγκόσμια οικονομία δείχνει να ανακάμπτει. Ελπίζω ότι θα ανακάμψει γρήγορα και γι’ αυτό θα επηρεάσει τη ζήτηση. Αν η ζήτηση αυξηθεί, φυσικά και η προσφορά θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία», πρόσθεσε.

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται σήμερα πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Μερίδα παρατηρητών της αγοράς εκτιμά ότι ο OPEC θα αναγκαστεί να μειώσει εκ νέου την παραγωγή το 2010 προκειμένου να επέλθει η ισορροπία στην αγορά.

Τον περυσινό χρόνο ο οργανισμός δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή κατά 4,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα, μείωση που έδωσε ώθηση στην τιμή του πετρελαίου να εκτοξευτεί στα 70 δολάρια/βαρέλι από 32,40 δολάρια τον περασμένο Δεκέμβρη.

Στην τελευταία συνεδρίασή του, νωρίτερα αυτό το μήνα, συμφώνησε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή.

Για την τιμή του αργού, ο Naimi υποστηρίζει ότι η τιμή στα επίπεδα των 70 με 80 δολαρίων είναι αρκετή για αύξηση των επενδύσεων, ενώ εμποδίζει ένα μελλοντικό πλήγμα στην προσφορά.

Σήμερα το πετρέλαιο κινείται ανοδικά με τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου να κερδίζουν 1,5% στα 70,75 δολάρια/βαρέλι.