Ως τον «νέο Πούτιν» χαρακτήρισε τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ η υπεράσπιση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο ότι επιθυμεί τη φυλάκιση του πρώην προέδρου της Yukos – ο οποίος δικάζεται εκ νέου αυτόν το μήνα – «μόνο και μόνο επειδή εναντιώθηκε στο Κρεμλίνο» την εποχή της προεδρίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ως τον «νέο Πούτιν» χαρακτήρισε τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ η υπεράσπιση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο ότι επιθυμεί τη φυλάκιση  του πρώην προέδρου της Yukos – ο οποίος δικάζεται εκ νέου αυτόν το μήνα – «μόνο και μόνο επειδή εναντιώθηκε στο Κρεμλίνο» την εποχή της προεδρίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σήμερα ξεκαθάρισε το πράγμα... ακόμα και στη Δύση... Ο Μεντβέντεφ είναι ο νέος Πούτιν», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι του Χοντορκόφσκι.

«Έχει κίνητρο πολιτικό αυτή η δίκη... να τιμωρηθεί με τρόπο πρόδηλο ένας άνθρωπος που εναντιώθηκε στο Κρεμλίνο, απλά για να δοθεί το παράδειγμα...», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι «επί έξι μήνες, αφότου αυτή η διαδικασία ξεκίνησε την 3η Μαρτίου φέτος, ο Εισαγγελέας απήγγειλε το κατά Χοντορκόφσκι κατηγορητήριο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι καταδικάστηκε το 2005 σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για «υπεξαίρεση κεφαλαίων και φορο-απάτες». Άρχισε να εκτίει την ποινή του σε φυλακή στη Μόσχα, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στη φυλακή στην Τσίτα, πολύ κοντά στην Κίνα.

Στη συνέχεια, όταν υπέβαλε αίτημα αποφυλάκισης λόγω έκτισης των δύο τρίτων της ποινής, παρέλαβε το «κλητήριο θέσπισμα», να δικαστεί για άλλη υπεξαίρεση κεφαλαίων.