Οι κινεζικές κρατικές εταιρείες ξεκίνησαν αυτό τον μήνα να εξάγουν πετρελαϊκά προϊόντα στο Ιράν και αναλογούν στο ένα τρίτο των εισαγωγών της χώρας, σε μια κίνηση που υπονομεύει τις αμερικανικές προσπάθειες για παύση της παροχής καυσίμων προς την ιρανική οικονομία. Οι συμφωνίες αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις διεθνών ομίλων όπως η ΒΡ να σταματήσουν να πωλούν καύσιμα στο Ιράν.

Οι κινεζικές κρατικές εταιρείες ξεκίνησαν αυτό τον μήνα να εξάγουν πετρελαϊκά προϊόντα στο Ιράν και αναλογούν στο ένα τρίτο των εισαγωγών της χώρας, σε μια κίνηση που υπονομεύει τις αμερικανικές προσπάθειες για παύση της παροχής καυσίμων προς την ιρανική οικονομία.

Οι συμφωνίες αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις διεθνών ομίλων όπως η ΒΡ να σταματήσουν να πωλούν καύσιμα στο Ιράν και υπογραμμίζουν τη δυσκολία επιβολής μέτρων τα οποία έχουν στόχο την αλλαγή πλεύσης της Τεχεράνης όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το κενό έχει πλέον συμπληρωθεί από τις κινεζικές εταιρείες. Την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη η διεθνής κοινότητα συνεδριάζει στους κόλπους του ΟΗΕ και ένα από τα αντικείμενα των συζητήσεων είναι και οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, η οποία πάντως εξακολουθεί να αρνείται ότι προτίθεται να παράγει πυρηνικά όπλα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε το Πεκίνο να συνεργαστεί πιο στενά με τη Δύση σχετικά με το Ιράν, όπως αναφέρουν οι FT.

Θυμίζουμε ότι το Ιράν, ενώ είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως, εντούτοις δεν διαθέτει την υποδομή ώστε να διυλίσει αρκετή ποσότητα καυσίμων ώστε να καλύψει τις ανάγκες του και συνεπώς βασίζεται στις εισαγωγές. Την αδυναμία αυτή επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η αμερικανική ηγεσία, προτείνοντας νέα μέτρα εκ μέρους του ΟΗΕ τα οποία θα τιμωρούν τις εταιρείες εκείνες που θα πωλούν καύσιμα στο Ιράν. Μέχρι στιγμής, οι προτάσεις αυτές βρίσκουν αντίθετες την Ρωσία και την Κίνα, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Όσον αφορά τις κινεζικές εταιρείες, εξάγουν τα πετρελαϊκά προϊόντα μέσω θυγατρικών τους και έτσι δεν παραβιάζουν τα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ληφθεί σε διεθνές επίπεδο σχετικά με το Ιράν. Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε σχετικά πως «οι κινεζικές επιχειρήσεις προχωρούν σε ομαλές εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, σύμφωνες με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Η JPMorgan εκτιμά πως 30.000-40.000 βαρέλια κινεζικών καυσίμων εισάγονται ημερησίως προερχόμενα από την ασιατική αγορά spot μέσω τρίτων. Η χώρα εισάγει κατά μέσο όρο 120.000 βαρέλια ανά ημέρα, κάτι που φανερώνει τη σημασία των εισαγωγών αυτών από την Κίνα.

Πέρα από τα πετρελαϊκά προϊόντα, οι μεγάλες κινεζικές εταιρείες όπως η Sinopec και η CNPC έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Τεχεράνη ύψους 4 δις δολαρίων για την εξόρυξη πετρελαίου από τις πετρελαιοπηγές των οποίων η παραγωγή σταδιακά μειώνεται λόγω γήρανσης.