Η AvtoVAZ, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπή 27.600 θέσεων εργασίας -πάνω από το 25% του εργατικού της δυναμικού- καθώς μειώνει την παραγωγή της για να αντιμετωπίσει την πτώση στις εγχώριες πωλήσεις της.

Η AvtoVAZ, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπή 27.600 θέσεων εργασίας -πάνω από το 25% του εργατικού της δυναμικού- καθώς μειώνει την παραγωγή της για να αντιμετωπίσει την πτώση στις εγχώριες πωλήσεις της.

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνεται και η περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο, η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία δεν ξεκαθάρισε πότε θα πραγματοποιηθούν οι περικοπές.

Συγκεκριμένα, η AvtoVAZ, στην οποία η γαλλική Renault κατέχει το 25%, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τους επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων να προχωρήσει στην περικοπή των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιό της στον ποταμό Βόλγα, όπου κατασκευάζεται το Lada από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Παραγωγή

Η ετήσια παραγωγή της αναμένεται να μειωθεί σε 500.000 οχήματα, ενώ πέρσι η AvtoVAZ κατασκεύασε περίπου 920.000 οχήματα. Οι περικοπές θέσεων εργασίας, που ακολούθησαν μετά από μαζικές διαμαρτυρίες στην πόλη Τολιάτι, αποτελούν την τελευταία μέχρι στιγμής πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν στην προσπάθειά του να σταματήσει την υποβόσκουσα αναταραχή στις πόλεις του ενός εργοστασίου, που δέχθηκαν πλήγμα από την πρώτη ύφεση στη Ρωσία την τελευταία δεκαετία.

«Είναι δύσκολο να βρει κανείς άλλη δουλειά στο Τολιάτι. Η AvtoVAZ είναι τα πάντα γι΄ αυτήν την πόλη, και κανείς δεν μας περιμένει σε άλλες πόλεις», σχολίασε ο Αλεξάντερ Αφανάσγεφ, εργαζόμενος στην AvtoVAZ.

Η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία έχει μειώσει κατά το ήμισυ τους μισθούς καθώς και τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, στο εργοστάσιό της στο Τολιάτι, που βρίσκεται 900 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

«Η επιχείρηση λειτουργεί με μία βάρδια, στο 65% της δυναμικότητάς της. Η μείωση προσωπικού είναι απαραίτητη σ΄ αυτήν την κατάσταση», ανακοίνωσε η AvtoVAZ, που απασχολεί 102.000 εργαζόμενους.

Περίπου 2.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο Τολιάτι τον προηγούμενο μήνα, ζητώντας την κρατικοποίηση του εργοστασίου, μετά την απόφαση της διοίκησης να μειώσει τους μισθούς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Ζούκοβ, ζήτησε την λήψη ειδικών μέτρων για να σωθούν οι θέσεις εργασίας.

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ρωσία μειώθηκαν κατά 54% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Η μεγάλη μείωση στην ζήτηση διασκόρπισε τις ελπίδες της Ρωσίας να ξεπεράσει την Γερμανία ως η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη φέτος. Το μερίδιο της AvtoVAZ στη ρωσική αγορά αναμένεται να μειωθεί σε 17% το 2015, από 25% φέτος.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 25/09/2009)