Ολοκληρώθηκε εχθές η αγορά του 51% της SeverEnergia μεταξύ των ιταλικών ενεργειακών εταιρειών ΕΝΙ και Enel και του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων. Η Gazprom θα καταβάλει περίπου το ποσό των 1,6 δισεκ.δολαρίων για το μερίδιο 51% στην SeverEnergia, δίνοντας στην Eni 940 εκατ. δολάρια και στην Enel 626,5 εκατ. δολάρια.
Ολοκληρώθηκε εχθές η αγορά του 51% της SeverEnergia μεταξύ των ιταλικών ενεργειακών εταιρειών ΕΝΙ και Enel και του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων.

Η Gazprom θα καταβάλει περίπου το ποσό των 1,6 δισεκ.δολαρίων για το μερίδιο 51% στην SeverEnergia, δίνοντας στην Eni 940 εκατ. δολάρια και στην Enel 626,5 εκατ. δολάρια.
Η Gazprom έχει ήδη καταβάλει 384 εκατομμύρια δολάρια (230,3 εκατ. στην Eni και 153,5 εκατ. στην Enel), ενώ θα καταβάλει τη δεύτερη δόση τον Μάρτιο του 2010.

Οι δύο ιταλικές εταιρείες θα ελέγχουν εφεξής το 49% της SeverEnergia, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,6% για την  Enel (από 40%) και 29,4% (από 60%) για την Eni.

Η SeverEnergia διαθέτει άδεια για την εκμετάλλευση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Σιβηρία. Ελέγχει περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής πετρελαϊκής Yukos, που πτώχευσε όταν συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της και μέλος της ρωσικής «ολιγαρχίας» Μιχαήλ Χορντοκόρφσκι, το 2003. Αγόρασε τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία το 2007 σε δημοπρασία που απετέλεσε την τελευταία πράξη στη διάλυση της Yukos, άλλοτε μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ρωσίας. Στα περιουσιακά αυτά στοιχεία συγκαταλέγονται οι ενεργειακές Arcticgaz και Urengoil και το 20% της Neft, πετρελαϊκού σκέλους της Gazprom, και τώρα περιέρχονται στον έλεγχο της Gazprom.

Τον Απρίλιο, η Gazprom συμφώνησε με την ΕΝΙ να της καταβάλει ποσό άνω των τεσσάρων δισ. δολαρίων για την επανάκτηση αυτού του 20%, κάνοντας χρήση σχετικού δικαιώματος που της παραχώρησε η ΕΝΙ, αμέσως μετά τη δημοπρασία του 2007. Μερίδα αναλυτών του κλάδου επισημαίνει πως η Μόσχα έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος επανάκτησης για να διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Yukos σε ρωσικά χέρια και εικάζει πως οι δύο ιταλικές εταιρείες έπαιξαν μεσολαβητικό ρόλο στην αμφιλεγόμενη διαδικασία για να της προσδώσουν νομιμότητα.

Η SeverEnergia, τώρα είναι η πρώτη Ρώσο-Ιταλική εταιρεία. Τα γραφεία της εταιρείας είναι στη Μόσχα, ενώ δραστηριοποιείται στην χερσόνησο Γιαμάλ της Σιβηρίας από την οποία παράγονται σήμερα περίπου το 90% του ρωσικού φυσικού αερίου.

Βάσει των προηγούμενων συμφωνιών τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται να αποδώσουν τα πρώτα του φυσικού αερίου τον Ιούνιο του 2011 από το πεδίο Samburskoye και να οδηγήσουν το επίπεδο παραγωγής τουλάχιστον 150.000 βαρέλια την ημέρα εντός δύο ετών από την έναρξη της παραγωγής.