Αύξηση κατά 20% αναμένεται να σημειώσουν τον Ιανουάριο του 2010 οι τιμές του φυσικού αερίου στην Βουλγαρία εφ’ όσον οι τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν στα επίπεδα των 70 δολαρίων το βαρέλι και του μαζούτ στα επίπεδα των 400 – 420 δολαρίων ανά τόννο, όπως προέβλεψε, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της κρατικής βουλγαρικής εταιρείας διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz, κ. Dimitar Gogov
Αύξηση κατά 20% αναμένεται να σημειώσουν τον Ιανουάριο του 2010 οι τιμές του φυσικού αερίου στην Βουλγαρία εφ’ όσον οι τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν στα επίπεδα των 70 δολαρίων το βαρέλι και του μαζούτ στα επίπεδα των 400 – 420 δολαρίων ανά τόννο, όπως προέβλεψε, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της κρατικής βουλγαρικής εταιρείας διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz, κ. Dimitar Gogov.

Παράλληλα, η Bulgargazκατέθεσε την περασμένη Παρασκευή πρόταση στην Κρατική Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και Υδάτων της Βουλγαρίας DKEVRγια αύξηση κατά 2,49% στις τιμές του φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ η σχετική απόφαση της DKEVR αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Gogov, η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης θα οδηγήσει την Bulgargaz στο να καταβάλει ρήτρες στις προμηθεύτριες εταιρείες Overgas Inc και Gaspromexport.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα συμβόλαια παροχής φυσικού αερίου η Bulgargasκαταβάλλει το αντίτιμο για το σύνολο της ποσότητας που έχει αρχικά παραγγελθεί. Ωστόσο, σε περίπτωση που η κατανάλωση είναι μικρότερη τίθεται σε ισχύ  η ρήτρα "take-pay".

Ως σήμερα, η Βουλγαρία δεν έχει καταβάλει παρόμοια ρήτρα, μολονότι προ διετίας υπήρξε σχετική απαίτηση της ρωσικής πλευράς.

«Δεν είναι σωστό να μιλάμε αυτή τη στιγμή για ρήτρες, πριν το τέλος της χρονιάς», δήλωσε ο κ. Gogov.

Στο τέλος του 2010 λήγει το συμβόλαιο της Bulgargazμε την Gaspromexport και η βουλγαρική πλευρά επιθυμεί την παράτασή του κατά τουλάχιστον πέντε έτη, μέχρι την κατασκευή των αγωγών Nabuccoκαι South Stream.