Με την επίσημη καταληκτική συνεδρία έκλεισε τις εργασίες του την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, το 24ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση Φωτοβολταϊκών στο Αμβούργο (24ο EU PVSEC) μετά από πέντε ημέρες έντονης δραστηριότητας. Ως τις 24 Σεπτεμβρίου διεθνείς κατασκευαστές, προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών οι οποίοι καλύπτουν κάθε πτυχή του τομέα των φωτοβολταϊκών έλαβαν μέρος ως εκθέτες, προσελκύοντας πάνω από 40.000 επισκέπτες. Το ποσοστό των ξένων επισκεπτών, εξάλλου, ξεπέρασε το 50% του συνόλου
Με την επίσημη καταληκτική συνεδρία έκλεισε τις εργασίες του την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, το 24ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση Φωτοβολταϊκών στο Αμβούργο (24ο EU PVSEC) μετά από πέντε ημέρες έντονης δραστηριότητας. Ως τις 24 Σεπτεμβρίου διεθνείς κατασκευαστές, προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών οι οποίοι καλύπτουν κάθε πτυχή του τομέα των φωτοβολταϊκών έλαβαν μέρος ως εκθέτες, προσελκύοντας πάνω από 40.000 επισκέπτες. Το ποσοστό των ξένων επισκεπτών, εξάλλου, ξεπέρασε το 50% του συνόλου.

Κατά την διάρκεια της Έκθεσης, παρουσιάστηκε και συζητήθηκε πλήθος νέων τάσεων και εξελίξεων στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών. Ανάμεσα στα θέματα που καλύφθηκαν, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις νέες ιδέες για ηλιακά στοιχεία, στην αυξημένη αυτοματοποίηση της παραγωγής και στην  προτυποποίηση. Νέες διαδικασίες κατασκευής και καινοτόμοι εξοπλισμοί κατασκευής για τεχνολογίες σιλικόνης και thin-film παρουσιάστηκαν στα 65.000 τμ του εκθεσιακού χώρου. Παρουσιάστηκαν ακόμη και ολόκληρες γραμμές παραγωγής, μερικές εκ των οποίων εν λειτουργία, καθώς και πρωτοποριακός εξοπλισμός μέτρησης και ελέγχου για πιστοποίηση ποιότητας. Δείγματα μεγάλων πανέλων από γυαλί με φωτοβολταϊκό φινίρισμα ανέδειξαν τη ραγδαία πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα της ηλιακής τεχνολογίας τύπου thin-film.

Το 24ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση Φωτοβολταϊκών αποτελεί την μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών, ενώ περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό εκθεμάτων.

Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο του 24ου EU PVSEC, που πραγματοποιήθηκε από τις 21 ως τις 25 Σεπτεμβρίου 2009 προσείλκυσε  4295 συμμετέχοντες που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων του κλάδου των φωτοβολταϊκών.

Η κεντρική ομιλία του κ. David Nelson, Senior Partner και Επικεφαλής Σχεδιασμού της Foster + Partners του Λονδίνου, με τίτλο «Η Αειφορικότητα και το Μέλλον της Πόλης», συμπεριλαμβάνεται στα κυριότερα γεγονότα της εκδήλωσης.  Στην ομιλία αυτή ο κ. Nelson παρουσίασε τις σκέψεις του για το ποιοι θα πρέπει να είναι οι άξονες του υπεύθυνου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Αναφερόμενος στην νέα, μηδενικών εκπομπών, Masdar City του Abu Dhabi, κατέδειξε τις τεράστιες δυνατότητες που επιφυλάσσει για το μέλλον η έννοια της αειφορικότητας στην αρχιτεκτονική.

Το PV Policy Debate, στις 22 Σεπτεμβρίου, το οποίο επικεντρώθηκε στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΑΠΕ και τον αντίκτυπό της στην ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών, αλλά και στις αγορές του κλάδου, αποτέλεσε άλλο ένα σημαντικό γεγονός στα πλαίσια του 24ου EU PVSEC. Ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα σε υψηλόβαθμους ειδικούς από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, προεδρεύοντος του περιβαλλοντικού αναλυτή του BBC κ. Roger Harrabin.

Στα πλαίσια του 24ου Διεθνούς Συνεδρίου και Έκθεσης Φωτοβολταϊκών, παρουσιάστηκαν στο 6ο Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου,  τα αποτελέσματα της μελέτης «Έτοιμοι για το 2020» (‘SETfor2020’) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών και του AT Kearney. Η έκθεση θέτει ως στόχο να κατακτήσει η βιομηχανία των φωτοβολταϊκών μερίδιο 12% της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ε.Ε. ως το 2020. Ο Michael Splinter της Applied Materials έδωσε την οπτική της βιομηχανίας σχετικά με τον στόχο και ο Hans-Josef Fell, μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου,  ανέλυσε την αποφασιστική συμβολή του συστήματος «feed-in-tariff» στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από κορυφαίους παράγοντες εκτός του κλάδου των φωτοβολταϊκών. Καθώς γίνονται όλο και πιο γοργά βήματα προς την δημιουργία «έξυπνων πόλεων», τονίστηκαν εξελίξεις όπως ο σχεδιασμός  «έξυπνων δικτύων», ο ρόλος της αποθήκευσης ενέργειας και οι καινοτόμες ανακαλύψεις όσον αφορά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στους τομείς αυτούς η βιομηχανία φωτοβολταϊκών θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με άλλους κλάδους ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος του 2020.  Πάνω από 1300 παρουσιάσεις κάλυψαν κάθε πτυχή της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών, ενώ το ενδιαφέρον προσείλκυσαν ιδιαίτερα οι εργασίες σχετικά με τα νέα οργανικά φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Ο καθηγητής Wim Sinke, του ολλανδικού Κέντρου Ενεργειακής Έρευνας ECN και εκτελών χρέη προεδρεύοντος του Γενικού Συνεδρίου,  σχολίασε: «Το 24ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση Φωτοβολταϊκών  πραγματοποιήθηκε την κατάλληλη στιγμή, ενώ έστειλε σημαντικά μηνύματα στον ίδιο τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, στις κυβερνήσεις, ώστε μέσω των εθνικών σχεδίων δράσης, να επιτύχουν τους ευρωπαϊκούς στόχους για το 2020, αλλά και στις κοινωνίες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η φωτοβολταϊκή ηλιακή ενέργεια είναι κρίσιμη για την μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα σε παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο. Δεν είναι, απλά, μία μακροπρόθεσμη επιλογή, αλλά μία βραχυπρόθεσμη πραγματικότητα η οποία θα πρέπει να απεικονίζεται ξεκάθαρα σε αυτά τα σχέδια δράσης, ώστε να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του 2020 και να θέσουν τα θεμέλια για πολύ μεγαλύτερη συμβολή στην συνέχεια. Αποτελεί πεποίθησή μου ότι τα προβλήματα του τομέα των φωτοβολταϊκών δεν είναι παρά απλές διακυμάνσεις σε σύγκριση με τις δυναμικές τάσεις ανάπτυξης που αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες δεκαετίες».

Ο δρ. Peter Helm, Εκτελεστικός Διευθυντής του Συνέδριου δήλωσε από την πλευρά του: «Ο τομέας των φωτοβολταϊκών έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Στηνπραγματικότητα, βρίσκεταισεβρεφικόστάδιο. Στα επόμενα χρόνια θα δούμε την ανάπτυξη εφαρμογών με πολύ μεγαλύτερες επιδόσεις.  Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αρκετά σαφή ως προς αυτό. Το 24ο EU PVSEC αποτελεί την σημαντικότερη διεθνή πλατφόρμα για την παρουσίαση και την συζήτηση τέτοιων εξελίξεων».

Κατά την ομιλία του στην καταληκτική συνεδρία στο 24ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση Φωτοβολταϊκών, ο δρ. Heinz Ossenbrink του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προεδρεύων του Τεχνικού Προγράμματος, τόνισε την πρόοδο που επεδείχθη στο Συνέδριο όσον αφορά την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών. 

«Τα κόστη θα συνεχίσουν να μειώνονται χάρη στα αποτελέσματα σχετικά με την κατανάλωση πρώτων υλών και την κατασκευή εξοπλισμού. Παράλληλα, υπάρχει μία πολύ δυναμική και καινοτόμος κοινότητα η οποία παρουσιάζει εντελώς νέες ιδέες και η οποία ανακοινώνει καινοτόμες εφαρμογές. Στους επόμενους 12 μήνες μέχρι το επόμενο Συνέδριο πολλοί παράγοντες  σήμερα ασαφείς, όπως οι συνέπειες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ΑΠΕ, η οικονομική κρίση, η δέσμευση στους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή ακόμη και οι αλλαγές κυβερνήσεων αναμένεται να επιδράσουν σημαντικά στην πρόοδο του τομέα των φωτοβολταϊκών».

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνεδρίου ανακοίνωσε ότι τον επόμενο χρόνο το 25ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση Φωτοβολταϊκών θα διοργανωθεί από κοινού με το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Μετατροπή της Φωτοβολταϊκής Ενέργειας (5th World Conference on Photovoltaic Energy Conversion).

Tο 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Μετατροπή της Φωτοβολταϊκής Ενέργειας θα ενώσει τα τρία πιο σημαντικά επιστημονικά και στρατηγικά συνέδρια του τομέα των φωτοβολταϊκών παγκοσμίως: το 25ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση Φωτοβολταϊκών, το 36ο Συνέδριο Ειδικών IEEEτου Κλάδου των Φωτοβολταϊκών των ΗΠΑ (36th US IEEE Photovoltaic Specialists Conference) και το 20ο Επιστημονικό και Μηχανολογικό Συνέδριο Φωτοβολταϊκών Ασίας/Ειρηνικού (20th Asia/Pacific PV Science and Engineering Conference).

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην Βαλένθια της Ισπανίας στις 6-10 Σεπτεμβρίου 2010 (Συνέδριο: 6-10 Σεπτεμβρίου 2010, Έκθεση: 6-9 Σεπτεμβρίου 2010).

Για περαιτέρω πληροφορίες, επισκεφθείτε: www.photovoltaic-conference.com
ή επικοινωνήστε με:
 
Γραφείο Τύπου του 24ου EU PVSEC
MetaCom Corporate Communications GmbH
Bruchköbeler Landstr. 37, 63452 Hanau, Germany,
Fax: +49 6181 9828010

Yvonne Meyer-Grandpierre,
e-mail: [email protected]
Τηλ.: +49 6181 9828042, Κιν.: +49 160 98950324

Bernhard Krause,
e-mail: [email protected]
Τηλ.: +49 6181 9828020, Κιν.: +49 170 9202924